A Jobbik vége?

mélyebb
2014 május 19., 07:58

Az elmúlt néhány év legfontosabb politikai jelensége Európában az anti-establishment, az elitellenes pártok megerősödése volt. A gazdasági válság kreálta létbizonytalanság és irányvesztés rengeteg, elsősorban alsó-középosztálybeli ember számára tette kérdésessé, hogy van-e jövője a fennálló rendszerben.

A jelenlegi viszonyok között Európa-szerte a legnagyobb politikai erősödéssel kecsegtető üzenet éppen ezen rendszer eszetlen kritikája. A minden megkérdőjelezése. Hogy a fennálló berendezkedés csak arra jó, hogy a hatalmasok ellopják a pénzt, hogy a külföldi vállalatok kizsigereljék a helyi munkást és hogy Brüsszel szórakozzon az egyszerű emberrel. Utóbbi mindenhol a legkedvesebb célpont egészen egyszerűen azért, mert a valóságtól elrugaszkodott, túlfizetett bürokratákkal kitömött világa túl könnyű mumus.

Aki ezek közül mindegyiket támadja, az a legnagyobb még megszerezhető politikai piacot célozza.

Az összetettebb válaszokat, illetve fokozatosabb változást akaróknak ugyanis valószínűleg megfelelnek a fősodorbeli pártok.A mindennel elégedetlenek hirtelen nagyra nőtt tábora azonban hosszú múltra visszatekintő politikai otthon nélkül áll.Nálunk erre a rétegre a fősodorbeli Fidesz is igényt tartott, ezért a Jobbik az európai retorikai spektrum radikálisabb végére pozicionálta magát. A Fidesz által oldalra szorított párt mind EU-ellenességben, mind külföld ellenességben nagyon szélsőséges álláspontot képvisel, és üzeneteit rendszeresen fűszerezi még európai radikális körökben is szalonképtelennek számító szövegekkel. Mivel azonban a kétharmados Fidesz az establishment-ellenességet nem igazán tudja képviselni, ezért Magyarországon az egyébként hiteles elitellenesség a legvadabb és legostobább eszmékkel kombinálódott.

A Jobbik támogatottságának magvát azonban ettől még ugyanaz az általános elégedetlenség és csalódottság adja, mint ami Európa többi országában is magasra repíti a fősodorbeli pártok kritikusait.

Ez viszont azt is jelenti, hogy tőlük senki nem vár szalonképes viselkedést.

Ergo azok a lövedékek, amelyek egy bevett pártot könnyen elsüllyesztenek, nem fognak az elitellenes pártokon, sőt, még meg is erősíthetik azt a nézetet, hogy ők nem olyanok, mint azok.

Ezért a KGBéla ügy nem fog a Jobbik összecsuklásához vezetni. Bizonyára lesz olyan ingadozó szavazó, akit emiatt elveszítenek, de a Jobbik törzsszavazóit a mindenben és mindenkiben csalódottakat nem érdekli, hogy K. Béla az oroszoknak dolgozik-e. Már csak azért sem, mert ez a réteg alapvetően Amerikára és Brüsszelre, azaz a jelenlegi berendezkedés szimbólumaira tekint gyanakvással és gyakran érez egyfajta (egyébként a totális alulinformáltságból eredő) affinitást Moszkvával.

Amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy példátlan, hogy egy magát nemzetinek nevező párt vezetője hazaárulást követne el, akkor súlyosan téved. Magyarországon két nagy anti-establishment tradíció volt az elmúlt száz évben. Az egyik a kommunista, a másik amagát nagyon is nemzetinek tekintő nemzetiszocialista. Mindkettő a hazaárulás minősített esetét követte el, ráadásul folytatólagosan. De ez a híveiket – akik száma mindkettőnek milliós volt egy-egy időszakban – egy pillanatra sem ingatta meg és végül egyik sem ezért bukott el. Sajnos a Jobbikot sem KGBéla fogja lenullázni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.