Az amerikai alelnök arról beszélt Romániában, hogy a korrupció is a zsarnokság egyik formája

külföld
2014 május 21., 14:16
comments 12

Joe Biden kétnapos romániai látogatásán hétfőn egy katonai támaszpontot keresett fel, kedden pedig román politikusokkal találkozott.

Az alelnök arról beszélt, hogy a román társadalom hatalmas utat tett meg a zsarnokság alóli felszabadulása óta, de folytatnia kell a harcot a korrupció ellen, ami a zsarnokság egy formája. Mindezt politikusok, a jegybank kormányzója, titkosszolgálati vezetők, az alkotmánybíróság elnöke és civil vezetők előtt.

photo_camera Biden és Ponta Bukarestben (DANIEL MIHAILESCU / AFP)

Biden szerint a  korrupció nem csak a gazdaságot veszélyezteti, mert amikor a politikusokat és bírákat meg lehet vásárolni, amikor a sajtó propagandaeszközzé válik, akkor az ország biztonsága és demokratikus berendezkedése is veszélybe kerül, és külső erők manipulációjának eshet áldozatul.

 "Láttuk, miként ásta alá Ukrajna önvédelmi képességét, katonai rendszerét az elmúlt 15 évnyi korrupció"

- mondta az amerikai alelnök, aki méltatta a román hatóságok munkáját, amiért ellenálltak a politikusok nyomásának, és képesek voltak eredményeket elérni a korrupció visszaszorításában. De szerinte a civilek és a sajtó feladata, hogy számon kérjék a hatalom túlkapásait.

Román hírtelevíziók értékelése szerint Biden szavai alig burkolt üzenetként is olvashatóak, amiket az államfői posztra egyre inkább esélyesnek tartott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek címezhetett.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége decemberben közleményben figyelmeztette a román hatóságokat, hogy visszalépés lenne Románia számára, és elbátortalanítaná a befektetőket, ha a törvényhozók megakadályoznák összeférhetetlenségük vizsgálatát. Januárban Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium államtitkár-helyettese hangsúlyozta Bukarestben, hogy az Egyesült Államok rendkívüli módon érdekelt a román jogállamiság, igazságszolgáltatás és átláthatóság megerősítésében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.