Az elkeveredett kémcsövek miatt nem fog elszabadulni halálos vírus Európa szívében

Egészségügy
2014 május 21., 14:35
comments 3

Végigsöpört a világ- és a magyar sajtón is az AP hírügynökség híre, hogy a francia egészségügyi hatóságok felfüggesztették a Pasteur Intézet egy laborjának működését, mert kétezer kémcsőnyi tesztelendő SARS-vírus tűnt el onnan.

A főleg az idősebb, illetve legyengültebb emberekre veszélyes SARS-vírus ellen jelenleg nincs ismert gyógymód, ezért nem csoda, hogy a hírből könnyen lett szenzáció. Közben viszont megkaptuk az intézet egyik laborjában kutató magyar doktorandusz, Szili Noémi levelét, ami azért jelentősen árnyalja a képet:

"Az eltűnt kémcsövekben (ezek egyenként 1,5 ml űrtartalmúak) nem teljes, fertőzőképes vírus volt, hanem annak csak töredékei, amik önmagukban egészségügyi kockázatot nem jelentenek, ezt a kivizsgáló ügynökség is megerősítette. Bár a vizsgálat még tart, a jelenlegi állás szerint a legvalószínűbb, hogy a csövek megsemmisítésre kerültek, anélkül, hogy arról a leltárban bejegyzés született volna.

A kezelési és kommunikációs hibák miatt valóban elmarasztalták a Pasteur Intézetet, és a kifejezetten veszélyes mikrobákkal és toxinokkal foglalkozó laboratóriumok fokozott megfigyelését, illetve a meglévő biztonsági szabályok betartásának fokozott ellenőrzését helyezték kilátásba. 

Minden szerv megerősítette azonban, hogy semmiféle járványveszély nincs, nem "elszabadult a halálos vírus Európa szívében" szintű eseményről van szó.

Az érintett laboratórium működését a vizsgálat idejére felfüggesztették, azonban ez egyáltalán nem terjed ki a teljes kutatóintézetre. Az Intézet jelenleg 130 laboratóriumot működtet kb. 2500 kutatóval, amiknek a nagyrésze jelenleg jóval kevésbé veszélyes mikroorganizmusokkal foglalkozik, legtöbbünk munkája az incidens ellenére is zavartalan. A 130 laborból 8-at és két állattartó egységet érint a fokozott ellenőrzés, a többi laboratórium működését illetően nem merült fel semmilyen aggály vagy kifogás.

Több mint egy éve dolgozom a Pasteurnél, először mesterszakos gyakornokként, majd október óta doktoranduszként. Az ügy miatt nem érzem magam kevésbé biztonságban vagy fertőzésveszélynek kitéve, annak ellenére, hogy nap mint nap itt dolgozom az Intézetben. Elismerem, hogy az ehhez hasonló dokumentációs hibák egy ilyen kaliberű kutatóintézetnél elfogadhatatlanok, de nagyon csekélynek tartom az esélyt arra, hogy egyszer valami valóban veszélyes "elszabadul", tekintve, hogy még a dolgozók körében sem fordult elő fertőzés az elmúlt 10 évben.

Az intézet nagy múltra tekint vissza, és mind a kutató részleg, mind a hozzátartozó kórház és oltóközpont általános ismertségnek és megbecsülésnek örvend. A szerencsétlen eset mégszerencsétlenebb kommunikációja azonban sajnos megrendítheti az emberek az intézetbe vetett bizalmát, és mivel a Pasteur jelenlegi költségvetésének 25%-át adományok jelentik, ez jelentősen visszavetheti a kutatásaink finanszírozását." 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.