A nők elutasításai miatt gyilkolt a Santa Barbara-i zavarodott ámokfutó

külföld
2014 május 25., 06:00
comments 92

A rendőrség megerősítette, hogy a 22 éves Elliot Rodger volt a péntek éjszakai mészárlás elkövetője. A fiatal férfi a nap folyamán korábban egy videót töltött fel a Youtube-ra, amiben többek között a megtorlás napjának eljövetelét jelentette be.

Rodger az ámokfutása során késsel három férfit gyilkolt meg, lőfegyverrel pedig két nőt és egy férfit. Tűzharcba keveredett a rendőrökkel is, és 13 embert sebesített meg. A rendőrségi közlemény szerint a Kaliforniai Egyetem közelében végrehajtott támadássorozat után Rodger fejbe lőtte magát autója volánjánál.

photo_camera Az egyetemi várost, Isla Vistát sokkolta az esemény. (Spencer Weiner/Getty Images)

Az autóban három kézifegyvert találtak. Mindháromnak rendben voltak az engedélyei. Ezenkívül több mint 400 használatlan töltényt.  A támadó apja ismert filmes, Peter Rodger. Tagja volt az Éhezők viadala első részének rendezői stábjának is.

A Youtube-ra felkerült videóban Rodger részletesen beszélt arról, hogy mit tervez. Mint mondta, mindazért a nyolc évnyi elutasításért jön majd a megtorlás, amit a nőktől kapott, amióta tinédzser lett.

Sosem tetszettem nektek, lányok. Nem tudom miért nem, de mindannyiotokat meg fogom büntetni ezért.

- mondta többek között a videóban. Ezen kívül állítólag előkerült egy 140 oldalas iromány is, amiben Rodger élete történetét meséli el naplószerűen, úgy, hogy abban az események mind a megtorlás napjához vezetnek.

A fiatal elmeállapotáért a családtagjai is aggódhattak az utóbbi időben, április végén egyikük a hatóságokat kérte meg, hogy ellenőrizzék Rodger állapotát. Meg is látogatták, de mindent rendben találtak, a fiatal férfi udvarias és előzékeny volt a jelentés szerint.

A három megkéselt férfi kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Azt tudni, hogy akiket lelőtt Rodger, mind az egyetem diákjai voltak. Az utolsó áldozatát egy kisboltban lőtte le, utána beült a BMW-be, és autója ablakán keresztül lövöldözve hajtott végig a népszerű egyetemi város, Isla Vista tömött utcáin. Közben több biciklist is elgázolt. Végül autója beleszaladt egy másik autóba, és elakadt. Mire a rendőrök megközelítették a járművet, Rodger már halott volt.

Az egyik áldozat, Christopher Martinez apja, Richard Martinez az egyetlen, aki eddig megszólalt. Szerinte fiának a felelőtlen politikusok és az amerikai fegyverlobbi, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) miatt kellett meghalnia.

photo_camera Spencer Weiner/Getty Images

Rodger legálisan birtokolhatta fegyvereit, az engedélyekhez szükséges vizsgálatokon simán átment.

(via CNN, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.