A nők elutasításai miatt gyilkolt a Santa Barbara-i zavarodott ámokfutó

külföld
2014 május 25., 08:00

A rendőrség megerősítette, hogy a 22 éves Elliot Rodger volt a péntek éjszakai mészárlás elkövetője. A fiatal férfi a nap folyamán korábban egy videót töltött fel a Youtube-ra, amiben többek között a megtorlás napjának eljövetelét jelentette be.

Rodger az ámokfutása során késsel három férfit gyilkolt meg, lőfegyverrel pedig két nőt és egy férfit. Tűzharcba keveredett a rendőrökkel is, és 13 embert sebesített meg. A rendőrségi közlemény szerint a Kaliforniai Egyetem közelében végrehajtott támadássorozat után Rodger fejbe lőtte magát autója volánjánál.

photo_camera Az egyetemi várost, Isla Vistát sokkolta az esemény. (Spencer Weiner/Getty Images)

Az autóban három kézifegyvert találtak. Mindháromnak rendben voltak az engedélyei. Ezenkívül több mint 400 használatlan töltényt.  A támadó apja ismert filmes, Peter Rodger. Tagja volt az Éhezők viadala első részének rendezői stábjának is.

A Youtube-ra felkerült videóban Rodger részletesen beszélt arról, hogy mit tervez. Mint mondta, mindazért a nyolc évnyi elutasításért jön majd a megtorlás, amit a nőktől kapott, amióta tinédzser lett.

Sosem tetszettem nektek, lányok. Nem tudom miért nem, de mindannyiotokat meg fogom büntetni ezért.

- mondta többek között a videóban. Ezen kívül állítólag előkerült egy 140 oldalas iromány is, amiben Rodger élete történetét meséli el naplószerűen, úgy, hogy abban az események mind a megtorlás napjához vezetnek.

A fiatal elmeállapotáért a családtagjai is aggódhattak az utóbbi időben, április végén egyikük a hatóságokat kérte meg, hogy ellenőrizzék Rodger állapotát. Meg is látogatták, de mindent rendben találtak, a fiatal férfi udvarias és előzékeny volt a jelentés szerint.

A három megkéselt férfi kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Azt tudni, hogy akiket lelőtt Rodger, mind az egyetem diákjai voltak. Az utolsó áldozatát egy kisboltban lőtte le, utána beült a BMW-be, és autója ablakán keresztül lövöldözve hajtott végig a népszerű egyetemi város, Isla Vista tömött utcáin. Közben több biciklist is elgázolt. Végül autója beleszaladt egy másik autóba, és elakadt. Mire a rendőrök megközelítették a járművet, Rodger már halott volt.

Az egyik áldozat, Christopher Martinez apja, Richard Martinez az egyetlen, aki eddig megszólalt. Szerinte fiának a felelőtlen politikusok és az amerikai fegyverlobbi, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) miatt kellett meghalnia.

photo_camera Spencer Weiner/Getty Images

Rodger legálisan birtokolhatta fegyvereit, az engedélyekhez szükséges vizsgálatokon simán átment.

(via CNN, BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.