Azért mozdították el a volt főbírót, mert kritizálta a kormányt

politika
2014 május 27., 06:54
comments 29
  • Baka András volt főbíró nyíltan kritizálta a kormányt.
  • Szerinte ezért mozdították el a pozíciójából.
  • A strasbourgi bíróság most neki adott igazat.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Strasbourgban kihirdetett első fokú ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka András, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát.

LB helyett Kúria

A volt főbírónak idő előtt szüntették meg a jogviszonyát azzal, hogy az új Alaptörvény hatályba lépésével a Legfelsőbb Bíróság megszűnt, és annak helybe a Kúria lépett.

A bíróság Baka András egyes panaszpontjait elutasította, más pontokban "további tájékoztatásra tart igényt". Az ügy alapja az volt, hogy Baka szerint azért mozdították el a pozíciójából, mert a nyilvánosság előtt kritizálta a kormányt.

Baka: elégtétel minden magyar bírónak

Baka András a döntés után az MTI-nek azt mondta, még nem volt ideje részletesen áttanulmányozni az ítéletet, de úgy látja, hogy igazat adtak neki ebben az egész magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő ügyben,

ezért ez a döntés elégtétel lehet minden magyar bírónak is.

Visszahelyezését nem kérte, ezért erről nem is dönthetett a strasbourgi bíróság, az anyagi kompenzációról pedig egyelőre nem foglaltak állást.

Kiiratkoznak Európából

"A politikai erőknek, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállami intézmények függetlenségét, számítaniuk kell arra, hogy kiiratkoznak Európából"

- nyilatkozta még elmozdításakor Baka. Akkot azt mondta, elmozdítása "nyilvánvalóan jogellenes volt, bár nincs hazai fórum, amely ezt kimondhatná".

Kilóg a lóláb

"A törvényhozás megpróbált formális alapot teremteni a főbírói poszton végrehajtott személycseréhez, de kilóg a lóláb, hogy azért változott a cégtábla, hogy lecserélhessék a vezetőt. Mondvacsinált érv, hogy az LB-hez képest a Kúria kiegészül egy új bírói tanáccsal, velük csupán 18 új ügy érkezik a meglévő mintegy 8000-hez. Ezt nem lehet érdemi változásnak tekinteni, különösen annak tükrében, hogy a Kúria bírái és minden egyes dolgozója jogfolytonosan tölti be jövőre is az állását, kivéve az elnököt, illetve a sietve elvégzett jogalkotás során még hozzácsapott elnökhelyettest"

- nyilatkozta 2011-ben, azzal együtt, hogy "képtelenség, hogy az LB-ból Kúria lesz". Baka szerint aa teljesen új szervezet jött volna létre új hatáskörökkel és új jogi eszközökkel, akkor nemcsak a szervezetet kellett volna formalizált eljárásban megszüntetni, hanem minden dolgozó jogviszonyát is, és új jogviszonyokat létrehozni. Ha viszont csak a cégtábla változik, és teljes jogutódlás történt, akkor nem lehetett volna mazsolázni az elődszervezet személyi állományából, hanem mindenkit át kellett volna venni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.