Képzőművészek portréháborúját robbantotta ki Orbán

Viktor sír, 80 x 100 cm, akril vásznon, 2013, drMáriás testménye, a művész tulajdona

Európa erős embere nem csak az unió politikai viszonyait, de a honi kortárs képzőművészet nehéz fenegyerek osztályú nagyágyú-kutyáit is rendesen megforgatta. Ahová lép, ott harc, háborúság, sárkányfogvetemény és kútmérgezés.

A minap verte nagydobra (nagy dob= Origo) Nagy Kriszta Tereskova, a művésznő, aki 2006-ban leszarta a Parlamentet, hogy Lévai Anikó vásárolt tőle két darab (illetve: kettő darab) Orbán-portrét, 57 000 forintos darabáron.  A művésznő 57 darab Orbán-portrét festett, ezeket árulta. A korábban inkább botrányhősnőként ismert Nagy Kriszta a mai Blikkben nagy örömmel nyilatkozik arról, hogy a miniszterelnöki feleség és rajta keresztül maga a miniszterelnök is elismeri a munkáját. A lap pedig lelkesen ünnepli Lévai Anikót, aki „kritikára is nyitott", férjében mindig pozitív  hőst látó feleséget.

Ma viszont jelentkezett drMáriás, a Nagy Krisztánál semmivel sem kisebb kaliberű (sőt) képzőművész-zenész, azt állítva, hogy Tereskova plagizált: drMáriás már 2007 óta festi jóval keményebb Orbán-sorozatát, és három évvel ezelőtt tartott egy kiállítást Orbán-portrékból, a művésznő jelen is volt ezen, és később lenyúlta az ötletet, sőt egy kifejezetten ellágyította, elpopartosította, elcukiságosította.

A két művész ráadásul ugyanannál a galériánál van, drMáriás szerint ezért is érthetetlen és vérlázít, hogy nem is említették az ő munkáit. A másik erős kifogása a NAgy Kriszta-féle akcióval szemben, hogy nevetséges, kortárs képzőművészeti alkotáshoz méltatlan áron árulják a portrékat. DrMáriás portréit 4-500 000 forintért árulja a galéria, a Nagy Kriszta-féle Orbán-festményeket 57 000-ért adták.

A drMáriás-kiállítás anyagát meg is lehet nézni a festő Facebook-oldalán, és mindenki eldöntheti az eldöntendőket. Szerintük drMáriás képei jobbak, de mi nem értünk hozzá. Annak felhőtlenül örülünk, hogy a magyar portréfesztészet németalföldi nagyságrendű reneszánsza (!!!) látszik kibontakozni Orbán Viktor személyének rendkívüli ereje és súlya okán. Alatt. Kapcsán. Tekintetében.

Orbán Viktor az MSZP műtermében, 90 x 120 cm, akril faroston, 2011, drMáriás Béla festménye

 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.