Semmi értelme nincs a hosszú börtönbüntetéseknek

külföld
2014 május 29., 09:12
comments 225
photo_camera Chip Somodevilla / Getty Images News

Az Egyesült Államokban már negyven évnyi tapasztalatuk van a szigorú büntetőpolitikával, a hetvenes években kezdték bevezetni a kötelező minimumbüntetéseket például kábítószeres bűncselekményeknél. A Fidesz terminológiájában három csapásként elhíresült - helyesen három hiba - törvényt is már húszéves. Ennyi idő alatt pedig már vizsgálni lehet a szigor hosszútávú hatásait.

Már ha volnának. De ha vannak is, elenyészők.

Az amerikai Nemzeti Kutatótanács vizsgálata szerint:

  • A szigorúbb büntetésnek általában sincs elrettentő hatása.
  • Hiába jár szigorúbb büntetés a nagykorúaknak, a kamasz elkövetők nem követnek el szignifikánsan kevesebb bűncselekményt 18. életévük betöltése után.
  • A már emlegetett három csapás törvényt alkalmazó Kaliforniában elenyésző, két százalékos visszaesés mutatható ki a bűnismétlésben, de csak azoknál az elkövetőknél, akiket kétszer már elítéltek.
  • Pedig ott a harmadik hibáért kötelezően 25 év börtön jár.

Végeredményben:

A szigorú börtönbüntetések egyeseket talán visszatarthatnak a bűnözéstől, bűnismétléstől, de a haszon semmiképpen nem áll arányban a megnövekedett költségekkel.

A kutatók szerint a büntetés hosszánál nagyobb visszatartó ereje van annak, ha egy bűnöző biztos lehet a lebukásban és a - bármilyen hosszúságú - büntetésben. Vagyis arra a megdöbbentően nyilvánvaló következtetésre jutottak, hogy

a bűnözés ellen nem a büntetés, hanem a bűnüldözés a megfelelő védekezés.

Aki mélyebben el akarna merülni a témában, itt olvashatja a jelentést. (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.