Megerőszakolt a szerelmem

Egyéb
2014 június 07., 18:32
comments 634

Három betű, mégis hatalmas erőt képvisel.

N - E - M.

Nem. Jogunk van használni, jogunk van nemet mondani. Mindannyiunknak.

Mégis rengetegen vannak, akik nem értik, nem akarják érteni, hogy a nem nemet jelent, mindenki dönthet a saját testéről, a saját életéről, a saját szexualitásáról. Akkor is, ha a randi jól sikerült, akkor is, ha a csók még tetszett, akkor is, ha egy perccel korábban, még úgy tűnt, igent fog mondani. Igen, még akkor is, ha barátokként, vagy kapcsolatban vágtatok neki egy közös utazásnak, akkor is, ha együtt éltek.

A Terézanyu pályázat Csendtörő díjának nyertese nemi erőszak túlélője. Megrázó erejű leírásából megtudjuk, milyen erőszakot átélni a férfitól, akit a barátodnak, esetleg szerelmednek gondoltál, akivel közös nyaralást szerveztél. Akivel nem történt ilyesmi, elképzelni sem tudja, mi játszódik le az áldozatok testében, lelkében. Erről árul el sokat a teljes terjedelmében itt olvasható írás.

„Elkezdenek folyni a könnyeim, és ömlik belőlem a könyörgés, hogy hagyja abba. Zokogok, és ő vigyorogva duruzsolja a fülembe, hogy szeretlek, szeretlek, szeretlek, ez az, add ki magadból a fájdalmaidat. Már ütöm is, ő 100 kiló, én 45. Ütöm, és üvöltöm, hogy hagyd abba. Kaparom a mellkasát, harapom, ahol érem. De ő ettől még jobban beindul, és még gyorsabban mozog bennem, közben azt lihegi, ez az, add ki a dühödet, amit a férfiak iránt érzel. És akkor értem meg, hogy nem érti. Hogy hiábavaló minden. Hogy előbb szabadulok, ha zokogva kivárom a végét. És akkor hagyom magam. És szétterülök, és nem védekezem, és nem szólok, csak zokogok, ő pedig mozog bennem.”

Hányan vannak vajon, akiknek ma is ez fog osztályrészül jutni? Hagyják magukat, szétterülve, megadóan, hogy gyorsabban vége legyen, mert azt a három betűt, a nem szót rég nem merik, vagy rég nem tudják használni.  Stoffer Abigél írása megmutatja, milyen azoknak a nőknek a helyzete, akik napról-napra, évről-évre szenvednek kapcsolatukban, házasságukban a társuk általi sorozatos nemi erőszaktól, és megértésre sem igen számíthatnak. Sokan ugyanis azt gondolják, a férfinak egy kapcsolatban "jár" a szex, és bizony ezt gondolják sokan olyanok is, akiket ezek a traumatizált emberek beavatnak a szörnyű titokba: a nőgyógyász, a barátok.

A házasságon belüli nemi erőszak talán döbbenetes, de csak 1997 óta bünthető Magyarországon. Annak ellenére, hogy a jog ma már védi az  áldozatokat, a párkapcsolaton belüli nemi erőszak áldozatai nagyon ritkán tesznek feljelentést. Többek között azért, mert - ahogy Rácz Zsuzsa írónő is megerősítette kérdésünkre saját tapasztalataiból - sok nő még mindig úgy hiszi, hogy a férfinak joga van a szexhez egy párkapcsolatban, a nőnek pedig rendelkezésére kell bocsátania a testét. Rácz Zsuzsa írónő öt éve dolgozik együtt a Richter gyógyszergyárral a nők ön- és közmegbecsülésének javítása érdekében. Eddig több mint kétezer nő írta meg nekik a történetét.

Rácz Zsuzsa azt is elmondta, hogy a múlt hétvégén 200 nő előtt beszélt kapcsolaton belül nemi erőszakról egy kisvárosban, és azt tapasztalta, hogy még mindig sokan inkább beletörődve elfogadják a velük történteket, hogy ez az “asszonysors” része, nem pedig bűncselekmény.

"Borzasztó volt látni, hogy nagyjából minden ötödik nő bólogatott és nagyon sokan odajöttek hozzám a beszélgetés után, de mielőtt odajöttek, jól körülnéztek, hogy nehogy meglássák őket." - fogalmaz.

A Terézanyu pályázat már 5 éve küzd a tabutémák kibeszéléséért. Idén az önelfogadásról szóló írásokat díjazták, de most másodszor az erőszakot elszenvedő nők számára külön kategóriát hirdettek Csendtörő néven.

Mert a csendet meg kell törni

Vannak ugyanis emberek, akik nem értik, nem akarják megérteni az elutasítást. Nem értik, hogy nincs igazuk, amikor azzal érvelnek, hogy fizette az italod, a vacsorát, a taxit, a nyaralást, elvárja az ellenszolgáltatást, ki vagy fizetve. Tartozol neki. Egy kapcsolatban ez mindenképp jár. Neki. Nem beszéltétek meg előre, hogy szex az nem lesz közöttetek? Hát így jártál. Nem kellett volna annyira felhúzni, rövid ruhát venni, hát nem tudtad, hogy a nyaralás nem az igazi szex nélkül, a feleségeknek meg engedelmesnek kell lenniük? Ugyan már, nem lehetett olyan rossz.

Az áldozatot hibáztatják, az erőszakolót mentegetik a hasonló vélemények hangoztatói.

"Ha hónapokon át találkozgatsz egy férfival, de nem történik semmi, és utána te csak úgy elmész vele nyaralni, akkor ne csodálkozzál, hogy megdug. Ez nem erőszak. Ez jár neki. Ezzel te tartozol neki, ez női kötelességed. Még hogy barátok vagytok. A barátok nem basznak egymással. Ugyan, rendőrök, ne légy nevetséges. Különben is, akkor lett volna olyan nagy a szád, már ha tényleg így történt, és ennyire fájt – mondta valaki, amikor tanácsért fordultam hozzá. Így inkább nem szóltam semmit senkinek, mert nincs miről szólni."

Magyarországon a nők körülbelül 5 százaléka nemi erőszak túlélője az EU Alapjogi Ügynöksége szerint.

Kevesebb szó esik arról, és a hallgatás még súlyosabb teher akkor, ha az erőszak áldozata férfi, és őket is sújtják az áldozathibáztató téveszmék. Azt kérdezni, hogy "Miféle férfi hagyja, hogy ez megtörténjen vele?" vagy azt mondani, hogy  "ez nem történik meg (hetero) fiúkkal" éppolyan felháborító érzéketlenség, mint bármely más áldozat felé irányuló, a kérdést bagatellizáló, vagy a tettest mentegető kijelentés.

Jópáran nem állandó kapcsolatban, hanem csak az ismerkedés, a randevúk alatt, spiccesen, vagy barát kanapéján aludva esnek áldozatául egy-egy "nem" szóra süket elkövetőnek. Igen, elkövetőnek. Aki bármikor, bárhol, bármiért megerőszakol egy másik embert, az erőszaktevő, bárhogy is címkézi önmagát. Az áldozat pedig áldozat. Az, hogy  "magának köszönheti", hogy "kihívó volt", vagy hogy  "minek ment oda", "biztos csak meggondolta magát", nem mentik fel az elkövetőt. Amit tett, az nemi erőszak. Bűncselekmény.

Jogod van nemet mondani, joga van nemet mondani. Bárhol, bármikor.

A nemi erőszak bűncselekmény, törjétek meg a csendet, senkinek nem kell eltűrnie az erőszakot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.