Orbán szerint Tisza szobrának újraállítása egy nemzetépítő korszak szimbóluma lehet

POLITIKA
2014 június 09., 09:22
comments 244

Orbán Viktor hétfőn a Kossuth téren leplezte le az új Tisza István szobrot. A miniszterelnök szerint az avatás

egy új, nemzetépítő korszak megindulásának szimbóluma lehet.

photo_camera MTI Fotó: Beliczay László

A nagy lehetőségek, nagy tettek, nagy elődök, nagy elszánások miért ne adódhatnának össze egy nemzetegyesítő korszakká? Miért is ne következhetne a darabjaira hullott liberális korszak után egy felívelő és lelkesítő nemzeti korszak?"

Orbán Elek Imre alkotása előtte elmondta, hogy Tiszához hasonlóan ők is a nemzeti alapon és a szabadság oldalán is állnak.

Orbán szerint egy szobor felállítása önmagán túlmutató értelmet hordoz, oka van annak, hogy forradalmak és világégések gyakran kezdődnek a szobrok ledöntésével. Ha egy szobor ledöntése sokszor egy korszak végét jelzi, akkor egy szobor felállítása gyakran egy másik kezdetét. Szerinte Tisza szobrának felállítása is egy új korszakot megkezdését jelzi, amelyért a kormány 2010-től "folyamatosan és megfeszített erővel dolgozik".

Tisza István

Ma, amikor ismét önjelölt demokraták védik tőlünk a demokráciát, és valami ködös tartalmú európaiság nevében verik el rajtunk a port csak azért, mert nem fogadjuk el kritikátlanul mindazt, amit Európa nevében brüsszeli bürokraták közölnek velünk, ugyanazt mondhatjuk, mint Tisza István: töredelmesen bevalljuk, mi nemzeti alapon állunk.

Orbán szerint Tisza István úgy gondolta, egy, a munka oldalán álló pártnak nem kell feltétlenül kommunistának vagy szocialistának lennie, lehet az nemzeti is, hívhatják Nemzeti Munkapártnak. A miniszterelnök így zárta beszédét:

a mai napon olyat cselekedtünk, amit büszkén idézhetnek fel az utánunk következő lelkes hazafiak.

A leleplezésen verset mondott Nemcsák Károly, a József Attila Színház vezetője.

A szoborállítás miatt sokan tiltakoztak, legutóbb vasárnap Botka László az MSZP nevében. Szerinte Tisza István nem szerette a magyar progressziót, így nem egy műalkotásról vitatkoznának, hanem egy valós politikai nézetkülönbségről van szó. Az MSZP Deáknak állított volna szobrot.

Tisza István miniszterelnöksége alatt lépett be Magyarország az első világháborúba. A politikus az őszirózsás forradalom alatt merénylet áldozata lett. Tiszát sokan a dualizmus kori uralkodó osztály emblematikus figurájának tartják. Szegényellenes politikus volt, de a dzsentriket megtűrte.

Orbán szerint a Tisza István emlékére 1934. április 22-én, Tisza István születésnapján állított szoborkompozíció erősen összefonódott a magyar miniszterelnök sorsával. Ahogy 1918 októberében szilánkjaira hullott a monarchia, úgy hullott darabjaira 1945 után a szoborcsoport.

A szobor jelenleg pont ott áll, ahol egykori legnagyobb ellenfele Károly Mihály szobra állt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.