A bíróság szerint Juhász Péter nem rágalmazta Rogán alpolgármesterét

POLITIKA
2014 június 10., 06:25

A II. és III. Kerületi Bíróság szerint Juhász Péternek alkotmányos alapjoga, hogy egy választási kampányban kérdéseket tegyen fel egy politikai riválisa vagyonosodásával kapcsolatban. Juhász még az áprilisi parlamenti választások előtt érdeklődött egy sajtótájékoztatón aziránt, hogy mégis miből futja Rogán Antal alpolgármesterének és nejének két lakásra is a pasaréti Pasa Park lakóparkban.

A két lakás közül az egyiknek Puskás neje és Puskás főnökének a neje a közös tulajdonosa.

Puskás szerint Juhász rágalmazta, mert azt sugallta, hogy köztisztviselői jövedelméből nem futhatja két luxuslakás megvételére, de még csak fenntartására sem. A bíróság szerint viszont az alaptörvény "A szabadság és felelősség" című fejezetének IX. cikke alapján:

"Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit."

Ezt az alapjogot pedig csak rendkívüli esetben, a személyhez fűződő jogokat kirívóan sértő és bántó véleménnyel szemben korlátozhatják, és akkor is csak a szükséges mértékben. A közszereplőknek - márpedig egy, az adófizetők pénzén élő alpolgármester feltétlenül ilyen - pedig "nagyobb tűrési kötelességük van a véleménnyilvánítással szemben". A bíróság ezért megszüntette az eljárást Juhász ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.