Orbán Viktor vs. RTL Klub

mélyebb
2014 június 12., 07:55

Az RTL Klub hirtelen belengette a bunkósbotot. A tv csatorna úgy kezdett el viselkedni, mintha valami magát komolyan vevő médium lenne. Az egész jelenség egyszerre ijesztő és megnyugtató. Viszont a kormány hosszú távú hatalmát befolyásoló tényező csak akkor lesz az RTL, ha a kormány már megint utcagyerekhez hasonlóan reagál. És ezt azért nem zárnánk ki.

Az RTL tegnap bejelentette, hogy fő csatornáján, az RTL Klubon sugározni kezdi II-es csatornája híradóját, amit egyébként a Fidesz korifeusai túlságosan ellenzékinek tartanak. Mindezt azután tették, hogy kedden Gulyás Gergelyt két kérdéssel lenullázták. Végül a tegnapi híradóban Mészáros Lőrinc csodálatos meggazdagodásával foglalkoztak, hogy aztán finoman a borsodi szegénységgel ellenpontozzák a miniszterelnök barátjának szerencsés felívelését.

Két nap sem kellett hozzá, hogy az RTL szembesítsen minket és valószínűleg a kormányt is, hogy az országos elérésű médium óriási politikai befolyással bírhat, ha akar.

Négy év után először az RTL Klub feltett néhány nyilvánvaló kérdést, hogy aztán két-hárommillió ember szembesüljön azzal, hogy nincs rájuk épkézláb válasz.

A „szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban” ilyen témákat rendszeresen feszegetnek, cserébe a politikai diskurzus nem annyira primitív, mint nálunk. Ha az RTL akciója még folytatódik pár hónapon át, akkor többé senki nem fogja elhinni, hogy a Fidesz leválthatatlan. És akkor újra lesz esély a valódi politikai versenyre is.

Amilyen megnyugtató mindez, annyira rémisztő is. Hol volt az RTL az elmúlt években? Miért nem hangzottak el ugyanezek a kérdések korábban?

A válasz csak annyi, hogy ameddig hagyják őket pénzt csinálni – pontosabban rettentően sok pénzt csinálni –, addig kiegyeznek ők akárkivel.

Most éppen nem engedik őket, ezért aztán kimutatják a foguk fehérjét. Ez persze azt is jelenti, hogy a csatornán a valódi újságírói munka csak addig tart, amíg vissza nem kapják az egyébként kétségtelenül általuk kitenyésztett aranytojást tojó tyúkot.

És ez itt a nagy kérdés. Visszaadja-e nekik a kormány? A válasz egyáltalán nem egyértelmű. Amint ugyanis azt már nagyon sokszor megénekeltük, a kormányfő legfőbb működési elve az, hogy ő mindig „erőt mutat”. Ez az utcagyerek-mentalitás az előző ciklusban mindvégig meghatározta a kormány működését. Aki ellenkezett, az gyorsan kapott egy még nagyobb pofont, hogy tudja, hol a helye. Ideiglenes visszavonulásra csak a tízezreket megmozgatni képes diáktüntetések miatt volt hajlandó a kormányfő, hogy aztán egy kicsit később újra próbálkozzon – és célt is érjen. Tartós meghunyászkodásra csak az uniós támogatások felfüggesztésével fenyegető Brüsszel volt képes kényszeríteni.

Hogy áll majd az RTL-hez a miniszterelnök? Újabb megcsapolandó, majd elűzendő gonosz multiként pozicionálja a tv-társaságot, vagy szépen csendben kiegyezik vele? A választ nem tudjuk, mert nem láttuk még hasonló helyzetben Orbán Viktort.

Ez az ellenfél ugyanis sokkal ügyesebb, politikailag sokkal fajsúlyosabb, mint az áldozatnak szinte felkínálkozó, visszaütni soha nem merő bankok vagy közüzemek voltak.

Az a gyanúnk, de ez tényleg nem több megérzésnél, hogy a kormányfő végül a harc mellett teszi majd le a voksot. Félni fog ugyanis a precedens erejétől. Ha az RTL most nyer, azaz a kormány (értsd: L. Simon László) visszavonulót fúj, akkor mindenki látja majd, hogy a Fidesszel szemben „erőt kell mutatni”. Hogy amolyan utcagyerek-tempóban csak azt tisztelik, aki visszaüt. Akkor viszont hirtelen tucatnyi kötekedővel találnák szemben magukat. Erre nincs felkészülve a miniszterelnök, különösen úgy nem, hogy a saját pártján belül is hatalmi harcot folytat. Orbán Viktor valószínűleg támadni fog, az RTL pedig majd ellenáll.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.