Van sapka, vagy nincs sapka

vallás
2014 június 15., 08:02

A világon sokfelé ma sem szabad választás az egyes holmik viselete. Van, ahol még mindig megkerülhetetlen kényszer a nők számára a hajuk, a nyakuk, vagy akár az arcuk részleges vagy teljes eltakarása.

A régmúltban Európában is csak a leányok járhattak hajadonfőtt, és az asszonyok betakart fejükkel jelezték családi állapotukat. A párta és a főkötő mára eltűntek, és a keresztény vallásgyakorlatban is talán csak az idősebb, vagy ortodox keresztény nők mennek a templomba fejkendőt viselve. A hajuk eltakarását a nők számára ma csak vallási előírások teszik csak kötelezővé. Nem csupán a muzulmán nők számára. Sőt. Ki ne látott volna még apácát? Ők is fedett fővel járnak, de az amish, a buddhista, a hindu vagy a taoista nők is saját egyedi fejfedőket használnak.

Tiltjuk vagy kötelezővé tesszük?

A muszlim fejkendő viseletről pedig kívülállóként nem is gondolnánk, mennyi formája van, és csak kevesen tudják, hol milyen variációját hordják a nők.

De vajon nyűg-e fejkendőt viselni? Nemrég bejárta a világsajtót az iráni nők "lázadása", akik a facebookra töltöttek fel magukról fotókat, amelyeken fedetlen fejjel mutatkoztak. Az oldalt több százezren lájkolták, azonban tiltakozó tüntetés is kerekedett a dologból szülőhazájukban.

Van azonban olyan ország, ahol az arcot is eltakaró nikáb vagy burka tiltott viselet. A strasbourgi emberi jogi bíróság épp tegnap döntött úgy, hogy nem ellentétes az emberi joggal az a francia törvény, amelynek alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot vagy burkát viselnek nyilvános helyen. A törvény megszegőit 150 eurós pénzbírsággal büntethetik. Azok pedig, akik nőket köteleznek a fátyolviselésre, elvileg akár szabadságvesztéssel is járó büntetésre ítélhetik a francia bíróságok.

Az eljárást egyébként egy (neve elhallgatását kérő) nő indította, aki azt azt állítja, vallási meggyőződésből takarja el az arcát, és az ezt tiltó törvény sérti a szabad vallásgyakorláshoz való jogát. És míg Franciaországban állami eszközökkel próbálnak gátat vetni az iszlám nők tetőtől talpig való eltakarásának, sőt, még a magánbölcsődében sem hordhat fejkendőt a dadus, addig Törökországban pedig nemrég engedélyezték az állami alkalmazott nők számára, hogy fejkendőt viseljenek.

Aztán vannak a végképp értheteten szabályok, mint a FIFA-é. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben kitalálták, hogy biztonsági okokból fejkendős női focisták nem léphetnek a pályára, és csak évekig tartó hosszas alkudozás után engedélyezték néhány hónappal ezelőtt a hajuk eltakarását a női sportolók számára.

Lehetőség az önkifejezésre

A fejkendőviselet nem csak kényszer lehet, vagy a nők elnyomásának szimbóluma, ami ellen lázadni kell. Sok nő büszkén viseli a fejkendőt, bárhol is éljen a világban. Hozzátartozik az életükhöz, és az önkifejezésük része.

Mayam Mahmoud 19 éves, rapper, és a nők zaklatása ellen küzd a zenéjével. Kairóban. Az egyiptomi tévés tehetségkutatóban híressé lett egyetemista lány ugyan lázad az országában hagyományos és mértéktelen nők elleni erőszak ellen, és bár ezzel sokak haragját kivívja, a reflektorfénybe áll és a hip-hop stílus majd' minden kellékét használja, azonban számára sem kérdés, hogy fejkendőt viseljen. Csak nekünk tűnhet furának, neki természetes.

A muszlim női fejkendő és a vallásos muszlim női ruházkodás sokakban visszatetszést kelthet, de tagadhatatlan, hogy ha valaki benső indíttatásból követ bármilyen öltözködési előírást, azt feltétlenül tiszteletben kell tartani. Ezek a hipszter lányok sem tűnnek úgy, mint akik nem szabad akaratukból öltözködnek úgy, ahogy. Stílusosak, egyéniek, szépek, felszabadultak.

A fejfedők sokszínűsége nekünk a leginkább azt juttatta eszünkbe, hogy vajon mi nők, bárhol is élünk is, mennyire választhatjuk meg, milyen öltözékben lépünk utcára, hány és hányféle dress code kötelez, vagy igazít el minket a munkahelyen, hivatalban, strandon?Ameddig magunk dönthetünk arról mit hordjunk, ha a saját önkifejezésünk, szabadságunk részeként választunk bármilyen viseletet, akkor a sokszínűség gyönyörködtetni fog. Akár van rajtunk sapka, akár nincs...

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.