Kétes tudományos fokozatok több magyar főiskolán

oktatás
2014 június 17., 06:42
comments 82

"Ennek a főiskolának a titkos fegyvere Wekerle Sándor neve, az garantálja a sikert, és hogy rövid idő alatt Európa 500 legjobb intézménye közé kerüljön."

Valószínűleg önök is akkor hallottak először a Wekerle Sándor Üzleti Főiskoláról, amikor Matolcsy György még gazdasági miniszterként 2011-ben emlékezetes előadást tartott ott az ősmagyar agysebészetről, és a láthatatlan sikerről.

Ha a Wekerle tényleg bekerül valaha a legjobb európai iskolák közé, akkor az biztosan nem tanárainak megkérdőjelezhetetlen tudományos képesítése miatt lesz. Az iskola több vezetője és oktatója is a kétes hírű orosz International University of Fundamental Studies (IUFS) nevű suliban szerzett oklevelet.

Nincsenek rajta a listán

photo_camera Diploma után

Elég átfutni az orosz iskola honlapján található "akkreditációkat", hogy az ember meggyőződhessen róla, hogy mennyire lehet komolyan venni az intézményt.

Elismeri őket például a Béke és Biztonság Nemzetközi Parlamentje. Ők kb. a kamu lovagrendekkel egy polcon vannak a kitalált szerveztek wikipédiás listáján.

A IUFS tudományos folyóiratai az Idő Szelleme és a Világtudós. A videóik közül is szinte bármelyikbe érdemes belenézni. Nekem ez a kedvencem, az V. Tudományos Világtalálkozó 2., 1:27-nél wekerlés előadóval.

Attól persze, hogy az iskola az első ránézésre ilyen vicces, még folyhat falai közt komoly tudományos munka.

A magyar Oktatási Hivatalnál érdeklődtünk először az "egyetem" felől. Ott az mondták, hogy az Oroszországi Föderáció Oktatási és Tudományos Minisztériuma azon adatbázisában, amely az akkreditált orosz oktatási intézményeket és tudományos szervezeteket tartalmazza,

International University of Fundamental Studies nem szerepel.

Azt is mondták, hogy az iskola honlapján található akkreditációs papírok nem az Európában elismert, felsőoktatással foglalkozó intézménytől származnak.

Nem félrevezető?

Az IUFS oldalát átfutva sok magyar diákot találni. Az oroszok szerint például náluk szerzett

A BGF-es Endrődyné és wekerlés Várkonyi saját maguk is szerepeltetik önéletrajzukban az IUFS-en szerzett tudományos fokozatot, a többiek nem. A Wekerle szakmai partnerei között külön említi az orosz iskolát.

Krizbay-Hangel rektor-helyettes azt mondta, hogy tudományos együttműködésük van az oroszokkal, és hogy az ott szerzett diplomát honosítani kell itthon. Ő maga az "Európai Felsőoktatási Térség gazdaságra gyakorolt hatásairól" írta PhD dolgozatát.

Várkonyi főtitkár beszédesebb volt. Ő azt írta, hogy nem tartja félrevezetőnek az Oroszországban szerzett PhD címet önéletrajzában szerepeltetni. A"prezentációk szemiotikai elemzéséről" írta a dolgozatát, amit még nem próbált honosítani. Aztán mondott még egy elég furcsa dolgot. Azt, hogy

"a magyar közigazgatás az IUFS-ben szerzett tudományos fokozatokat befogadta, ám ez nem jelent egyúttal akkreditációs szempontból honosítást. Az oktatásra vonatkozó jogszabályok alapján a tudományos fokozatok honosítása a felsőoktatási intézmények joga, több kolléga fokozatának honosítása folyamatban van"

Ezzel kapcsolatban megint megkerestük az Oktatási Hivatalt. A külföldi képesítésekkel foglalkozó Ekvivalencia Központban azt mondták, hogy

"(...) nem létezik olyan közigazgatási eljárás a külföldi tudományos fokozatok esetében, hogy befogadás. A külföldi tudományos fokozatok magyar jog hatálya alá való kerülésének egyetlen módja a honosítás."

Azt is elmondták, hogy május végéig senki sem kérte tőlük az IUFS-en szerezett képesítésének elismerését. Meg azt is, hogy az orosz oktatási rendszerben nem nagyon használják a PhD fokozatot, annak leggyakrabban a "kandidat nauk" feleltethető meg. Ezt viszont az MTA doktori tanácsának kell honosítania.

Az MTA-nál azt mondták, hogy ők sem honosítottak semmilyen kandidatúrát a szóban forgó orosz intézményből.

A tiszteletbeli konzulok kedvenc "egyeteme"

Az orosz oklevelet szerző magyar oktatók között külön figyelmet érdemel Suha György. Neki elég színes pályafutása volt a Wekerle előtt.

  • 1990 és 1993 között az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője,
  • a Horn-kormány idején kormány-főtanácsadó, a miniszterelnök sajtótitkára,
  • 1997-től a Gambiai Köztársaság budapesti konzuli képviseletének vezetője tiszteletbeli konzuli majd főkonzuli rangban

Lehet még itt olvasgatni az önéletrajzát, érdekes figura. Legutóbb a szociáldemokrata párt főtitkáraként exponálta magát. Meg márciusban Welsz Tamás Bissau-Gineai tiszteltbeli konzul rejtélyes halál után szerepelt az ATV-n diplomáciai szakértőként.

Suha áprilisban kérdésünkre azt írta, hogy ő is többször tartott már előadást az oroszoknál, azok is nálunk. Azt is, hogy ők (a Wekerle Főiskolán) korábban lekérték az orosz suli papírjait, és mindent rendben találtak.

A wekerlés főigazgatót az IUFS saját honlapja az egyetemi igazgatás részeként tünteti fel. Azt írják, hogy ő a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektor-helyettes.

photo_camera Suha professzor a harcművészeti dékán-guru, és egy Grand PhD-s között.

Suha nekünk ezzel kapcsolatban azt írta, hogy ez

"valami félreértés lehet, sosem neveztek ki az IUFS rektor-helyettesének...legalábbis nem tudok róla...:))"

Nem csak ő, egy tiszteletbeli konzul kollégája, bizonyos Aszódi Zoltán is az IUFS-en szerzett papírt. Aszódi linkedines profilja szerint ő 5 évig volt az arab emirátusok, és a már említett Béke és Biztonság Parlamentjének valamilyen diplomáciai képviselője. Neve a gambiai konzulátus oldalán, és a Népszava tiszteletbeli konzulokról szóló, nem túl hízelgő 2008-as cikkékben is előkerül.

Az itt szerzett végzettséget tilos figyelembe venni

Az IUFS több, kifejezetten vitatható hátterű felsőoktatási intézményeket listázó oldalon is előkerül. Az amerikai Michigan államban például létezik egy lista a közigazgatásban, amin olyan iskolák szerepelnek, amiknek a végzettségeit tilos figyelembe venni, ha valaki köztisztviselői állásra jelentkezik.

Az IUFS 2009-ben fent volt ezen a listán.

Az áltudományokkal foglalkozó psiram azt írja, hogy az iskolát részben azért hozták létre, hogy a fejlődő világból érkezett tanulók érvényes orosz diákvízumot kaphassanak.

Van, ahol meg kifejezetten szeretik a sulit. Gambiában (ugye ennek az afrikai országnak a diplomáciai képviselője volt Magyarországon Suha) az elnöknek, Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh-nek  is innen van az egyik diplomája. Mondjuk neki tényleg elég sok vicces oklevele van.

Ez például egy remek cikk arról, hogy hogy szerzett az elnök úr PhD-t diplomáciából az IUFS-en, miközben természetgyógyászati módszerekkel gyógyítja az AIDS-t.

Jammeh4_2

Az elmúlt évek végzőseinek listáját átnézve összesen 14 magyar diákot sikerült azonosítani. Köztük van az említett a 5 főiskolai tanárt és vezetőt. Meg ugye Volner János jobbikos országgyűlési képviselő. De az orosz iskola nem pártoskodik. Náluk szerzett PhD-t a volt MSZP-s Simon Gábor egykori asszisztense is.

UPDATE1:

A BGF levetette tanárával az el nem ismert PhD-t az oktató önéletrajzából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.