Két térképen a mexikói drogháború teljes kudarca

bűnügy
2014 június 18., 14:20
comments 70

Felipe Calderón 2006-ban, elnökké választása után háborút hirdetett a mexikói drogkartellek ellen. A kartellek a 90-es években kezdték kiépíteni országos hálózatukat. Kezdetben még egészen kicsi területeket uraltak, jellemzően a legfontosabb szállítási útvonalak, a tijuanai drogalagutak és a Mexikói-öböl környékén. 2006-ban viszont már komoly harcok dúltak köztük a területekért, és ekkor kezdtek osztódással szaporodni.

Calderón drogháborúja 2012-es bukása ellenére a mai napig tart. Annak ellenére is, hogy eredményként aligha lehet értékelni azt, amit a kormányerők elértek.

Ezen a térképen azt láthatják, milyen területeket uraltak az egyes kartellek felemelkedésük kezdetén:

photo_camera Viridiana Rios, Michele Coscia / Harvard

A kartellek közül a Los Zetas és a La Familia (ami Los Caballeros Templarios, vagyis a templomos lovagok néven is ismert) a Gulf-kartellből, Arturo Beltrán Leyva bérgyilkosbandája a Sinaloából vált ki.

Látható, hogy a később induló kartellek már eleve nagyobb területeket ellenőriztek.

És hogy mi volt az eddig már legalább százezer halottat követelő drogháború eredménye? 2011-ben már így nézett ki a mexikói kartelltérkép:

photo_camera Drug Enforcment Agency

Mindezt két harvardi kutató, Viridiana Rios és Michele Coscia kutatásaiból tudhatjuk. Ők ketten alkották meg a MOGO nevű programot, amely a témára szakosodott blogok, a helyi újságok és a Google News híradásai alapján térképezi fel, hogy mely kartellek mely területeken aktívak. Hogy hogyan alakultak a kartellek területei évekre bontva, azt az itt letölthető kutatási anyagukban láthatják. (Via Business Insider, LA Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.