Nem lennénk a helyében: Rogán alpolgármestere és szomszédja havi 750 000 forintot törleszthet havi 890 000 nettó fizetésből

POLITIKA
2014 június 24., 13:26
comments 103

Puskás András, Rogán Antal belvárosi polgármester helyettese és Pasa parki szomszédja 2009 novemberében vásárolta meg nejével, Deák Annamáriával közös lakását. A budai lakóparkban amúgy van még egy lakásuk, Deáknak Rogán nejével, Rogán-Gaál Cecíliával is van egy közös, 141 négyzetméteres lakása, de ezzel most ne törődjünk.

photo_camera Puskás András, a neje és egyik gyermekük a háromból.

Törődjünk azzal, amelyik Puskás vagyonnyilatkozatában is szerepel.

Attól is tekintsünk el, hogy a vagyonnyilatkozatban 166 négyzetméteresként feltüntetett lakás az adásvételi szerződésben még csak 140,73 négyzetméteres (+28,61 nm erkély és 131m62 nm tetőkert). A Pasa parki lakásokról tudjuk, hogy hajlamosak a spontán alapterületnövekedésre.

Sokkal érdekesebb ennél a konstrukció, amiben Puskás megvásárolta a lakást.

A szerződés szerint az ingatlan – amihez még két garázsbeálló és egy tárolóhelyiség is tartozik – teljes, bruttó vételára

120 740 000 forint volt.

Ebből hárommilliót még októberben, az előszerződés megkötésekor kifizettek az eladónak, a Katlan Befektetési Zrt.-nek (a BIF Csoport tagjának, amely Spéder Zoltán több más érdekeltségéhez hasonlóan a III. kerületi Polgár utca 8-10-be van bejegyezve), 14 740 000-t pedig a szerződéskötés napján adtak át.

A fennmaradó 103 000 000 forintot az MKB hiteléből fizették meg.

Az MKB honlapján sajnos a kamattámogatott lakásvásárlási hitel törlesztőrészlet-kalkulátora már nem érhető el, az építési hitel törlesztőrészlete egy Puskáséhoz hasonló háromgyerekes család esetén 20 éves futamidővel számolva 6,47%-os THM-mel havi

743 176 forint

és ha a már a 2009 decemberi vásárlást követő hónapban elkezdték törleszteni, akkor idén 87 milliós tartozásuk lenne. Puskás vagyonbevallása alapján idén 76 millió forint a tartozása.

UPDATE 16:28: Puskás András cikkünk megjelenése után annyit közölt, hogy havi törlesztőrészlete valójában 450 ezer forint, amit bankszámlakivonatokkal is tud igazolni. Amit készséggel el is hiszek neki, bár az MKB saját, felvételkori hitelkondíciókkal számoló kalkulátora alapján még a maximális, 35 éves futamidővel számolva is havi 593 ezer forint a törlesztőrészlet.

A vagyonbevallás alapján Puskás három helyről is kap fizetést:

  • Alpolgármesterként havi bruttó 627 750 forintot;
  • Fővárosi küldöttként havi bruttó 337 150 forintot;
  • A fővárosi Közterületi Társulásban tagi képviselőként havi bruttó 168 000 forintot keres.

A vagyonbevallásban még van egy zavaros mondat arról, hogy a Parkolás Üzemeltetés, Ellenőrző Munkacsoporttól is kap pénzt, idézem: "havi, polgármester illetményének 50%", de nem világos, hogy ez mire vonatkozik. Úgyhogy számoljunk csak a számszerűsített összeggel:

Puskás a vagyonbevallása alapján havi bruttó 1 132 900 forintot keres. A családi adókedvezménnyel, családi pótlékkal havi nettó 889 050 forint.

Szó se róla, ebből kijön a ~750 ezres havi törlesztőrészlet, de a rezsire, a gyerekek magánóvodájára, a család havi élelmiszerére már alig 140 ezer forint marad.

A választási kampányban Juhász Péter, az Együtt hétvégén újraválasztott társelnöke egy sajtótájékoztatóján feltételezte is, hogy Puskás bevallott jövedelmei nem fedezik vélelmezhető havi kiadásait. Puskás ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett Juhász ellen, de a bíróság elutasította keresetét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.