Rogán utódjelöltje is vett már lakást jó áron, nyert már földet, mint belvárosi helyi gazdálkodó

POLITIKA
2014 június 26., 08:21
comments 58
photo_camera Szentgyörgyvölgyi Péter Rogán Antallal.
Fotó: Facebook

Puskás András félreállásával eldőlt, hogy ki lehet Rogán Antal utódja az V. kerületben – már amennyiben megnyeri a választást, amire a baloldal megosztottsága miatt jó esélye van. A Fidesz V. kerületi szervezetének június 13-i jelöltállító gyűlésén egyhangúlag Szentgyörgyvölgyi Pétert, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. vezetőjét választották polgármesterjelöltnek.

A politika iránt megszállottan érdeklődőknek ismerős lehet a név. Szentgyörgyvölgyi apja, szintén Péter volt a Független Kisgazdapárt utolsó szétszakadásakor az Orbánhoz hű frakció vezetője. Az idősebb Szentgyörgyvölgyi az Antall-kormány köztársasági megbízottja volt a fővárosban (nevéhez fűződik a „a Margitsziget második világháborúban megszakadt gyógyhellyé nyilvánítási eljárásának befejezése”. Utóbb a Fidesz tagja lett, 2013 októbere óta pedig a Belváros díszpolgára. Az idősebb Szentgyörgyvölgyi rendszeres résztvevő az önkormányzat közmeghallgatásain is, a hajléktalanokra szokott panaszkodni.

Fia, a polgármesterjelölt kevésbé ismert figura, róla eddig tényleg csak a megszállott politikafüggők hallhattak. Pedig nem jelentéktelen szereplője a Belváros életének, 2010 óta ő vezeti a városüzemeltető kft.-t, a 2009. december 10-i kinevezési határozat szerint havi bruttó 467 900 forintos havi fizetéssel.

Ebben a határozatban Szentgyörgyvölgyi lakcímeként az a Szerb utca 9. szám alatti ház szerepel, ahol a Magyar Narancs riportja szerint Habony Árpád is gyakran felbukkan, és ahol idén márciusban Szentgyörgyvölgyi megvásárolt egy 110 négyzetméteres önkormányzati bérlakást.

Az üzlet kimondottan előnyös volt. Három héttel a vásárlás előtt az önkormányzat úgy módosította a bérlakások elidegenítéséről szóló rendeletet, hogy a vevőnek csak a lakás forgalmi értékének 30 százalékát kellett kifizetnie, azt is 25 éves kamatmentes részletre. Ennek fejében az önkormányzat jelzálogot jegyezhet be az ingatlanra.

Be is jegyeztek 19 millió forintot, ami igen kedvező ár egy 110 négyzetméteres belvárosi lakásért, ami az ingatlanpiaci becslések szerint akár 55-60 milliót is érhet.

 

UPDATE 20:19: Az V. kerületi önkormányzat cikkünk után közleményt adott ki. Eszerint Szentgyörgyvölgyi a vonatkozó 40/2007 (II. 24) önkormányzati rendelet értelmében a forgalmi érték 75%-áért vette meg a Szerb u. 9. szám alatti lakást. A rendeletet módosító, idén február 24-én elfogadott 7/2014-es számú önkormányzati rendelet (ezt innen lehet letölteni) azon része, ami alapján a vevő a forgalmi érték 30, vagy akár csak 15%-ért lakáshoz juthat, olyan műemléki védettségű épületekre vonatkozik, amelyekben a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget ír elő. Az önkormányzat mostani tájékoztatása szerint a Szerb u. 9. szám alatti ház nem ilyen. Szentgyörgyvölgyi lakásvásárlásáról először május 22-én írtam, a Magyar Narancs cikkét szemléztem. Az önkormányzat akkor nem reagált az írásra, ahogy a Magyar Narancs újságíróinak sem árulta el, hogy a Szentgyörgyvölgyi lakásvásárlása előtt módosított rendelet vonatkozik-e a Szerb utcai házra.

Szentgyörgyvölgyi 2012-ben a Nemzeti Földalapkezelő helybeli gazdálkodóknak kiírt pályázatán is nyert 30 hektár földet – na, nem a Belvárosban, hanem 150 kilométerrel odébb, a Veszprém megyei Farkasgyepűn. „Azért pályáztam, mert nagyon jó lehetőség lett volna. Gyerekkorom óta járok Bakonybélbe, lovakat is tartok itt” – magyarázta a Blikknek, hogy hogyan nyerhetett a pályázati hirdetmény szerint bakonybéli lakosként a helybélieknek kiírt pályázaton a belvárosi városüzemeltetési kft. vezetője. A szántóról amúgy végül főnöke, Rogán Antal kérésére lemondott.

Szentgyörgyvölgyi testvére, Gábor is az önkormányzattól kap munkát, a képviselőtestület őt delegálta két alapítvány, a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány, illetve a Belváros-Lipótváros Közbiztonságáért Közalapítvány ellenőrző szervébe is. Utóbbiban volt kuratóriumi tag Puskás András, Rogán Antal eddigi helyettese is.

Szentgyörgyvölgyi váratlan jelöléséig amúgy Puskás volt az első az öröklési rendben, de két hete, a polgármesterjelölt kiválasztásakor nem vállalta a jelöltséget.

Hivatalosan, saját közleménye szerint azért, mert a tisztség összeférhetetlen lenne azzal a „megtisztelő felkéréssel”, amit a kormányzattól kapott, és amiről csak annyit írt, hogy a külügyminisztérium külgazdasági területének egy vezető posztja – mi belvárosi forrásokból úgy tudjuk, hogy az Eximbank nevű állami hitelintézetnél lesz vezető.

A korábban a Fideszben szépen ívelő karrierje – még egyetemistaként lett az akkor még pénzügyminiszteri államtitkár Varga Mihály személyi titkára, később miniszteri kabinetfőnöke – ellenére is viszonylag ismeretlen Puskás maga is gyanús ingatlanügyletekkel robbant be idén tavasszal a köztudatba.

Puskás  ugyanabban a budai lakóparkban, a Pasa Parkban vett lakást, ahol Rogán. Feleségeik közösen is vettek egy lakást ugyanott. A két lakásra Puskás és neje összesen 149,5 millió forintot költött, ebből 123 millió forintot hitelből fedeztek. Puskás 103 millió forint hitelt vett fel 2009 végén a lakásra az MKB Banktól. Vagyonbevallása alapján svájci frankban vette fel a pénzt, ez az MKB Bank akkori 187 forintos árfolyamán árfolyamával számolva ~551 ezer svájci frank volt. 2011-es vagyonbevallásában ehhez képest cirka 120 ezer frank-nal kisebb, 432 ezer frank tartozást írt csak, ami egy évvel később 425 ezer svájci frankra csökkent. Akkori árfolyamokon számolva ez ~92,5, illetve 106 millió forint. Ez utóbbi, 106 millió forintos tartozás alakult át 2013-ra magánszemélytől kapott 76 millió forintos kölcsönné – és közben neje, Deák Annamária is felvett 20 millió forintnyi hitelt az FHB Banktól a Rogán-Gaál Cecíliával közös lakására.

A cikkhez Sarkadi Zsolt segített adatokat gyűjteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.