A kormány új államtitkárának ÁVH-s múltú ügynök jelentett Nagy Imre újratemetéséről

POLITIKA
2014 június 27., 08:27
comments 96

Az Orbán-kormány új államtitkára, Tasnádi László a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tisztként dolgozott. Ez az információ a Fidesz politikusait nem különösebben érdekelte, szerintük csak a szakmáját gyakorolta.

Azóta kiderült az is, hogy Tasnádi felügyelte az ügynöki jelentéseket Nagy Imre újratemetésén is, azon az eseményen, amikor az antikommunista hangokat megütő fiatal Orbán Viktor berobbant a politikába. Az Index információi szerint a Tasnádinak jelentő egyik ügynök az ötvenes években az ÁVH-ban kezdte pályafutását. Végtére is, ez is csak egy szakma.

photo_camera (Kovács Attila/MTI)

A lap szerint Amur fedőnevű ügynök 1930-ban született, 1952-ben került az ÁVH-hoz. A hatvanas-hetvenes években Párizsban és Genfben is dolgozott. 1988-ban, épp az újratemetés előtt nyugdíjazták, rendőrezredesként szerelt le. Az Index levéltári iratokra hivatkozva írja azt, hogy Nagy Imre újratemetésekor Amur és Vera fedőnevű ügynökök dolgoztak együtt Tasnádival, mivel a nagy ellenzéki megmozdulás idejére az állomány nagy részét mozgósították. Állítólag az ügynökök telefonon jelentettek Tasnádinak.

Tasnádi korábban azt mondta, az, hogy neki ügynöke volt, az egy természetes dolog, lemondania pedig nincs miért.

Ezzel nem értett egyet az RTL Klub Híradójában megszólaló egykori tartótiszt, Bálint László, aki szerint

Tasnádi súlyosabb eset, mint Medgyessy D-209-es múltja. Tasnádi nyíltan, hivatásos tiszt volt.

A Pintér bizalmasának számító Tasnádi kinevezése a jobboldalon is hullámokat vetett. Felháborodott miatta a CÖF vezetősége és Deutsch Tamás is Facebook-hápogott miatta egy sort.

A Fidesz kommunikációs vezetője, Kocsis Máté szerint viszont ha Pintér Sándor Tasnádi kinevezése mellett döntött,

akkor nyilvánvalóan ezt átgondolta, ekképpen illik tiszteletben tartani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.