A kormány új államtitkárának ÁVH-s múltú ügynök jelentett Nagy Imre újratemetéséről

2014 június 27., péntek 8:27
96

Az Orbán-kormány új államtitkára, Tasnádi László a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tisztként dolgozott. Ez az információ a Fidesz politikusait nem különösebben érdekelte, szerintük csak a szakmáját gyakorolta.

Azóta kiderült az is, hogy Tasnádi felügyelte az ügynöki jelentéseket Nagy Imre újratemetésén is, azon az eseményen, amikor az antikommunista hangokat megütő fiatal Orbán Viktor berobbant a politikába. Az Index információi szerint a Tasnádinak jelentő egyik ügynök az ötvenes években az ÁVH-ban kezdte pályafutását. Végtére is, ez is csak egy szakma.

(Kovács Attila/MTI)

A lap szerint Amur fedőnevű ügynök 1930-ban született, 1952-ben került az ÁVH-hoz. A hatvanas-hetvenes években Párizsban és Genfben is dolgozott. 1988-ban, épp az újratemetés előtt nyugdíjazták, rendőrezredesként szerelt le. Az Index levéltári iratokra hivatkozva írja azt, hogy Nagy Imre újratemetésekor Amur és Vera fedőnevű ügynökök dolgoztak együtt Tasnádival, mivel a nagy ellenzéki megmozdulás idejére az állomány nagy részét mozgósították. Állítólag az ügynökök telefonon jelentettek Tasnádinak.

Tasnádi korábban azt mondta, az, hogy neki ügynöke volt, az egy természetes dolog, lemondania pedig nincs miért.

Ezzel nem értett egyet az RTL Klub Híradójában megszólaló egykori tartótiszt, Bálint László, aki szerint

Tasnádi súlyosabb eset, mint Medgyessy D-209-es múltja. Tasnádi nyíltan, hivatásos tiszt volt.

A Pintér bizalmasának számító Tasnádi kinevezése a jobboldalon is hullámokat vetett. Felháborodott miatta a CÖF vezetősége és Deutsch Tamás is Facebook-hápogott miatta egy sort.

A Fidesz kommunikációs vezetője, Kocsis Máté szerint viszont ha Pintér Sándor Tasnádi kinevezése mellett döntött,

akkor nyilvánvalóan ezt átgondolta, ekképpen illik tiszteletben tartani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt