Terjed a bolgár bankpánik, újabb pénzintézetet rohamoznak az ügyfelek

gazdaság
2014 június 27., 20:10

A Corpbank (KTP) múlt heti megroggyanása és jegybanki felügyelet alá vétele után most a piac harmadik legnagyobb hitelezőjét, a FIBankot (First Investment Bank) rohanták meg az ügyfelek, és néhány óra alatt több mint 800 millió levát, azaz körülbelül 126 milliárd forintot vettek ki. A bankfiókokat bezárták, a készpénzkiadó automaták sem működnek, pénteken hosszú sorokban álltak az ijedt és dühös emberek. A terjedő bankpánik azzal fenyeget, hogy összezuhan a leva árfolyama, és az egész bolgár gazdaság, ezért a Bolgár Nemzeti Bank (BNB) drámai közleményben próbálja nyugtatni a lakosságot.

A verbális beavatkozás már a múlt héten sem jött be, amikor a Corpbankot vették felügyelet alá. A nemzeti bank ismét hangsúlyozta, hogy elszigetelt esetekről van szó, a bolgár bankrendszer tőkeellátottsága jó, semmi nem indokolja a pánikot.

Cvetlin Jovcsev belügyminiszter szerint ismeretlenek sms-ekben és emailekben riogatták a FIBank ügyfeleit, hogy a pénzintézet bajban van. Más politikusok és bankvezetők is szándékos pánikkeltésről, a bolgár gazdaság és a pénzügyi rendszer elleni spekulációról beszéltek.

Cvetan Vasziljev, a Corpbank tulajdonosa (akit az egyik leghatalmasabb bolgár oligarchaként is emlegetnek) a sajtót és a hatóságokat vádolta a bankját érintő pánik előidézésével. A Corpbank elleni roham azután kezdődött, hogy a bolgár politikai élet egyik igen ellentmondásos figurája, Deljan Szlavcsev Pejevszki liberális képviselő és médiamágnás bejelentette: Vasziljev merényletet szervezett ellene. A bejelentés után őrizetbe is vették Vasziljev három munkatársát.

Bulgáriában ősszel tartják az általános választásokat, amelyet minden valószínűség szerint az ellenzéki jobbközép GERB párt nyer majd. A párt vezetője Bojko Boriszov (volt miniszterelnök 2009 és 2013 között) máris azt nyilatkozta, hogy a választások után azonnal az IMF segítségét kell kérni a bolgár bankrendszer és a gazdaság talpraállítása érdekében.

A bankpánikról szóló bejegyzésében a Financial Times fejlődő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyond Bricks  megjegyzi, hogy a kommunizmus bukása óta sajátos, oligarchikus berendezkedés jött létre Bulgáriában, a gazdasági és politikai hatalmi szálak szétválaszthatatlanul gabalyodtak össze. A jelenlegi kormányzat is bukdácsol, az EU leállította támogatásainak kifizetését a korrupció és az ellenőrizhetetlenség miatt.

Szerencsére minálunk ez egészen másképp van. (FT, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.