A növekvő egyenlőtlenségek miatt nem tud aludni a világ tizenötödik leggazdagabb embere

gazdaság
2014 június 30., 11:25
comments 13

Léj Ká-szing hongkongi milliárdos, Ázsia leggazdagabb embere, a Forbes számításai szerint a világon ő rendelkezik a tizenötödik legnagyobb vagyonnal. Léj az egyik legismertebb példája a nincstelenségből önmagát felküzdő milliárdos karakterének, 15 éves korában már napi 12 órákat dolgozott egy gyárban, hogy fenn tudja tartani magát, hamarosan pedig saját céget alapított, melyet azóta is vezet.

Most pedig az 1981-ben az ő adományaiból alapított Shantou egyetemen köszöntötte a végzősöket, és többek között azt mondta:

"85 éves vagyok, hamarosan 86. Áldottnak érzem magam, hogy többet láthattam életemben, mint amire emlékezni tudok, és boldognak, mert többre emlékszem, mint amit láttam. Akkor miért vagyok álmatlan Hongkongban? Félek attól, hogy a vagyon- és lehetőségbeli egyenlőtlensége bővülése, ha nem foglalkozunk vele, gyorsan az új normává válhat."

Léj amúgy híresen sokat jótékonykodik, oktatás mellett orvostudományra és kutatásra is rengeteg pénzt áldoz. A Forbes bvecslése szerint 34,5 milliárd dollárja van.

photo_camera (PHILIPPE LOPEZ / AFP)

Az egyenlőtlenség növekedése az utóbbi idők nagyon fontos politikai vitatémája lett, ezt lovagolta meg Thomas Piketty hihetetlen sikereket befutó könyve is. Annak ellenére is, hogy globálisan nézve ma többen élnek jobb körülmények között, mint évtizedekkel ezelőtt, a nyugati társadalmakban egyre több feszültséget okoznak a növekvő különbségek. Hongkongban is így van ez, ott a társadalom egyötöde él a szegénységi küszöb alatt, az esélyegyenlőtlenségi indexek pedig négy évtizede folyamatosan nőnek. Ráadásul mindez különösen felgyorsult, miután a városállam 1997 után brit fennhatóság alól visszakerült Kínához. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.