Ha a Jobbik lesz hatalmon, a bajtársiasság napja lesz Pride helyett

  • A gárdisták a 2009-es rendőri akcióra emlékeztek.
  • Hivatalosan ez nem a Pride elleni rendezvény volt.
  • Azért volt, akinek éppen úgy alakult a napja, hogy a Mocskos buzik-pólóban jött el otthonról.

2009 július negyedikén a Magyar Gárda az Erzsébet téren tiltakozott a szervezetet feloszlató bírósági döntés ellen. A rendőrség azt a rendezvényt feloszlatta, könnygázt is használtak, több résztvevőt, például Vona Gábort is elvittek. A Reakció akkori videóbeszámolója:

Azóta több nemzeti radikális szervezet, és a Jobbik is rendszeresen megemlékezést tart az eseményről. Ezt nevezik a bajtársiasság napjának, amit ezen a szombaton is megtartottak az Erzsébet térről a Belügyminisztérium elé vonulva.

garda5

A szervező a Magyar Nemzeti Gárda nevű szervezet volt, de részt vett sok jobbikos is, köztük Vona Gábor pártelnök, illetve a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye tagjai közül is sokan megjelentek.

garda6

Vona Gáborral a rendezvény előtt beszéltünk, azt mondta, ez nem a Pride elleni tüntetés, hanem a Gárdáról szól,

de a jelenlévők közül kétségtelenül sokan nem értenek egyet a melegfelvonulással.

Ránézésre lehet, hogy például rá gondolt a pártelnök:

Támogatom a melegfelvonulást! Dunában, hosszában, víz alatt, Mohácsig...!

De az is lehet, hogy vele sem lőtt mellé:

garda3

Vona azt is elmondta, ha hatalomra kerülnek, ez a nap már nem a Pride-ról fog szólni, mert az nem lesz. Akkor már csak a bajtársiasság napja lesz.

A résztvevők katonás rendben haladtak át a Belügyminisztérium elé, a turisták érdeklődve figyelték őket. Ez a japán üzletember például azt mondta, még nem látott ilyesmit:

garda4

Itt pedig a pólóverseny egyértelmű nyertese:

garda1

Így tehát, bár a Hatvannégy Vármegye nem tarthatta meg saját rendezvényét, a nemzeti radikálisok végül nem maradtak lehetőség nélkül nézeteik kifejtésére.

garda7