Itt a legnagyobb dohányipari büntetés!!4

külföld
2014 július 20., 14:42
comments 36

Cynthia Robinson férje még 1996-ban halt meg tüdőrákban, mindössze harminchat évesen. A nő elmondása szerint férje

nem tudott leszokni. Még halála napján is cigarettázott

A nő a RJ Reynolds dohánycéget perelte be, ami az Egyesült Államok második számú dohánycége, tavaly a bevétele 8,236 milliárd dollár volt, 0,8 százalékos csökkenéssel 2012-höz képest.

A bíróság végül nem fukarkodott:

  • 7,3 millió dolláros polgári jogi kártérítést szabott ki az özvegy számára,
  • 9,6 millió dollárt közös gyermekük számára,
  • majd további hétórás tanácskozás után méltányosnak találta 23,6 milliárd dollárt is odaítélni ugyanabban a perben, büntető kártérítés címén, gondatlan emberölés alapján.

 

A per eredetileg az amerikai dohánygyárak elleni átfogó "class action" ügy része volt. Akkor, kétezerben a bíróság összesen 145 milliárd dollárt ítélt az egységesen fellépő panaszoknak. Ez lett volna Amerika legnagyobb büntető kártérítése, de az ítéletet 2006-ban megsemmisítette a a floridai legfelső bíróság. A bírók elfogadták a dohányipar ügyvédeinek érvelését, amely szerint a perben képviselt személyek különböző okokból dohányoztak. Ám a legfelsőbb bíróság azt is kimondta, hogy a károsultak egyénileg tovább perelhetnek - ezt tette Cynthia Robinson - és a dohányzás ártalmasságát, illetve a dohányipar gondatlanságát a továbbiakban már nem kell egyenként bizonyítaniuk.

Az RJ Reynolds alelnöke, Jeffery Raborn úgy nyilatkozott, hogy a cég fellebbez "az ámokfutó ítélet" ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.