A Filmalap volt igazgatója csinálhat a Filmalap 150 milliójából filmet

2014 július 23., szerda 11:35
49

Két nagyobb produkció finanszírozásáról is döntött a filmalap. Egy nagyjátékfilm és egy költséges dokumetumfilm is készül 2015-re.

285 millió forint támogatásban részesül a népszerű tévés műsorvezető, Till Attila legújabb nagyjátékfilmes projektje a Tiszta szívvel.

A TV2 nagyobb show-jainak állandó műsorvezetőjének ez a harmadik filmje: 2008-ban vetítették a Pánikot (50 ezer nézőt ért el a mozikban), majd pár évvel később mutatták be Csicska c., az Alföldön játszódó rövidfilmjét. Ezeket az alkotásokat még az MMK támogatta.

Most az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) látott fantáziát legújabb filmtervében:

A Tiszta szívvel című film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Mikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak.

A forgatókönyvet Till Attila írta a Filmalap 14 millió forintos támogatásából. A film főbb szereplői: Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok, és az SZFE-n végzős Fekete Ádám.

Egy másik tekintélyesebb filmfinanszírozási döntés is megszületett az MNF-ben:

Soul Exodus címen Bereczki Csaba forgathat dokumentumfilmet 150 milliós állami támogatásból. Ez azért különös, mert az MNF eleinte nem támogatott dokumentumfilmeket, a 150 milliós költségvetés pedig kifejezetten nagynak számít dokumentumfilm esetében.

A dolog pikantériája, hogy Bereczki mindezidáig az MNF nemzetközi igazgatói posztját töltötte be, azaz ott igazgatóskodott, ahonnan a filmprojektjét támogatták. A Filmalap ezzel kapcsolatban ennyit közölt:

A Filmszakmai Döntőbizottság a Soul Exodus című filmtervet csak azzal a feltétellel támogatta, ha Bereczki Csaba munkaviszonya a Filmalapnál megszűnik, a munkaviszony július 4-én megszűnt.

Szóval nincs itt semmi látnivaló!

Vagyis lesz, a doksi a közlemény szerint egy amerikai (!) klezmerzenekarról fog szólni, de a zenekari tagoknak vannak kelet-európai gyökerei:

A készülő film középpontjában a Brothers Nazaroff nevű hagyományos klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek mindegyike különös szálakkal kapcsolódik Magyarországhoz és Kelet-Európához, sorsuk a klezmer zene által alakult, és a zene útján találtak vissza a gyökereikhez.

A filmeket várhatóan 2015-ben mutatják be.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt