Az adatvédelmi hatóságot is rászabadították az Ökotársra

politika
2014 július 24., 3:50
comments 47

Péterfalvi Attila Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága is vizsgálódik az Ökotárs Alapítványnál, mert az nem adta ki a Hírtévének a 2004-2014 között az alapnál pályázó, de támogatást nem szerző szervezetek nevét és pályázatait.

Az Ökotárs azért tagadta meg az adatok kiadását, mert az adatokat nem ők, hanem a pénzek szétosztását felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda kezeli.

Az Ökotárs korábban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak is megtagadta az adatok kiadását, mert a Norvég Alap felhasználását szabályozó államközi szerződés alapján a pénzek felhasználását nem a magyar kormány, hanem a brüsszeli iroda hivatott ellenőrizni. A kormány meggyőződése szerint viszont a norvég, izlandi és lichtensteini adófizetők pénzéből működő alap

közpénz,

vagyis a kormánynak igenis joga van ellenőrizni, hogy egy tőle teljesen és szándékosan függetlenül működő alap milyen, eredendően a kormány tevékenységét a kormánytól függetlenül is ellenőrizni hivatott civil szervezeteket támogat.

És mert az Ökotárs megtagadta az adatszolgáltatást, a Magyar Nemzet szerint a Kehi "hamarosan kezdeményezheti az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt