Az adatvédelmi hatóságot is rászabadították az Ökotársra

politika
2014 július 24., 03:50
comments 47

Péterfalvi Attila Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága is vizsgálódik az Ökotárs Alapítványnál, mert az nem adta ki a Hírtévének a 2004-2014 között az alapnál pályázó, de támogatást nem szerző szervezetek nevét és pályázatait.

Az Ökotárs azért tagadta meg az adatok kiadását, mert az adatokat nem ők, hanem a pénzek szétosztását felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda kezeli.

Az Ökotárs korábban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak is megtagadta az adatok kiadását, mert a Norvég Alap felhasználását szabályozó államközi szerződés alapján a pénzek felhasználását nem a magyar kormány, hanem a brüsszeli iroda hivatott ellenőrizni. A kormány meggyőződése szerint viszont a norvég, izlandi és lichtensteini adófizetők pénzéből működő alap

közpénz,

vagyis a kormánynak igenis joga van ellenőrizni, hogy egy tőle teljesen és szándékosan függetlenül működő alap milyen, eredendően a kormány tevékenységét a kormánytól függetlenül is ellenőrizni hivatott civil szervezeteket támogat.

És mert az Ökotárs megtagadta az adatszolgáltatást, a Magyar Nemzet szerint a Kehi "hamarosan kezdeményezheti az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.