Potápi Tusványosutt a határon túli nemzeti gondolkodás területén

POLITIKA
2014 július 24., 17:13
comments 23
  • Nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem, akinek az unokája is az lesz.
  • A kádári örökség a nagy tömegekben nehéz örökség.
  • Szűk politikai elit érti a nemzetegyesítés gondolatát.
  • A magyar állam a magyarok oldalán száll ringbe.
  • Össznemzetben kell gondolkodni.
  • Meg kell adni a gyerekeknek a hazafias nevelést.
  • Minden külhoni magyar viseljen felelősséget minden külhoni magyar iránt.
  • Felelősséggel és hűséggel tartozunk a Kárpát-medence iránt.

Kegylemes Potápi államtitkár úr nagyvonalúan osztotta meg értékes gondolatait az összegyűlt szépszámú érdeklődővel a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki rendezvényén. A nemzetpolitikai Államtitikár Úr pro primo először jelezni kegyeskedett, hogy a következő nagy feladat a gazdaságpolitika erősítése lesz a magyar nemzetpolitika területén. Miután ugye az anyaországban a sikert sikerre történő halmozás már-már kényelmetlenül diadalmas esete forog fenn sokadíziglen.

Potápi Árpád beszélt arról is: szerinte a határon túli magyarság sincs sokkal jobb helyzetben nemzeti gondolkodás területén, mint a magyarországi. Ezt ugyanakkor lehet tanítani és meg is kell adni a gyermekeknek a hazafias nevelést – rögzítette.

RÖG-ZÍ-TETTE.

Ha az e téren meglévő űrt nem töltik be rövid időn belül, fog valaki jelentkezni, aki ezt megteszi – jegyezte meg.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint a nemzetegyesítés gondolatát Magyarországon a szűk politikai elit érti, de a kádári örökség a nagy tömegekben "nehéz örökség". Ezért fontos, hogy olyan kormány legyen Magyarországon, amely össznemzetben gondolkodik - jelentette ki, hozzátéve. Kijelentette: fontos, hogy a külhoni magyar is viseljen felelősséget a külhoni magyar iránt. Szász Jenő nagy lehetőséget látott különböző ösztöndíj-programokban, és visszacsalogatná Amerikából a magyar gyökerekkel rendelkező fiatalokat.

Szász Jenő kitért arra is: polgári kezdeményezésüket az unió visszadobta, és az indított peres eljárásoknál azzal találták szembe magukat, hogy Románia az unió oldalán lépett perbe nemzetállami felfogásából fakadóan. Ezzel szemben a magyar állam az ő oldalukon szállt ringbe. Szerinte Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek nem a kormányból kellett volna kilépnie, hanem meg kellett volna fontolnia, hogy a párt még mögötte áll-e. Úgy látta: Magyarország – mint nemzetállam – amikor fellép, valóban megvédi az állampolgárait.

Felelősséggel és hűséggel tartozunk a Kárpát-medence iránt és az a dolgunk, hogy ezt a gyermekeinknek is átadjuk - hangoztatta az elnök, aki úgy fogalmazott:

„nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem, akinek az unokája is az lesz”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.