Nem tudok tükörbe nézni, ez annyira beteg

interjú
2014 július 30., 18:45
comments 179
  • Cetli Vallomás című száma az egyik legnagyobb sláger idén nyáron a Youtube-on.
  • Egyszerre dallamos popzene, paródia és suttyó tinihimnusz.
  • Szerzője kilencedik osztályos videós, aki versekkel kezdte, aztán rapre váltott.
  • Milyen érzés, amikor az ember meghallja, hogy a saját apja énekli a számát az internet kurva anyjáról?
  • Beszélgetés Cetlivel a videó forgatásának helyszínén.
  • Ezzel indul a 444 új blogja, a Nokedli, ami az onlinevideó-robbanást igyekszik nyomon követni.

“A legtöbben azt mondják, nagyon beteg, meg nagyon kész, és mi a franc ez? Persze jó értelemben. Sokan írták, hogy beállították csengőhangnak. Én meg örülök annak, hogy sok embernek okoztam örömet.”

Így mesél Cetli a Margit-szigeten az egyik stégen arról, milyen visszajelzéseket kapott Vallomás című száma után.

link Forrás

A dal nagyjából az idei nyár Mizuja lett, vagy legalábbis a legjobb úton halad, hogy azzá váljon - mégha az igazán nagy mainstream sikertől talán vissza is tarthatja, hogy szellemiségében inkább a Gecigránáthoz áll közel, ha már a Fluor Tomi-párhuzamnál maradunk. (A legpontosabb kultúrtörténeti előkép egyébként a tinédzser szexuális frusztráció egyetemes radikálminimalista himnusza, a pécsi Mega Sound System Kanos vagyok című száma a kilencvenes évek elejéről, még ha Cetli valószínűleg erről nem is tud.) A Vallomás viszont ezeknél nagyságrendekkel slágeresebb, szégyentelen popzene: egy hallgatás után megy bele kimoshatatlanul a fülebde, hogy

kurva jól nézel ki, bazmeg.

photo_camera Képek: Botos Tamás

A számon persze sokan felkapták a vizet, amire Cetli először kommentek sorozatával, aztán egy válaszvideóval is reagált. “Az 50 éven felüli emberkéknek üzenem, mielőtt ideírnának egy regényhosszúságú kommentet, hogy ez nem egy szerelmes számnak készült, hanem sokkal inkább paródiának a manapság népszerű nyálas szerelmes számokról” - írta.

Amikor találkozunk Cetlivel, kék napszemüvegén kívül nem sok minden utal arra, hogy néhány nappal korábban a fék nélküli análvonatról énekelve séltált ugyanitt. (Ezt egyébként innen merítette.) Amikor épp nem áll a kamera előtt, visszafogott, halk szavú, érdeklődő kamasznak látszik. Cetli a Budai Középiskola diákja, most végezte el a kilencedik osztályt.

A dal főleg a tumbleren keresztül futott be, ami egyébként nem kifejezetten Cetli természetes közege. (Tumblr? Azon ugye főleg gifek vannak?, kérdezi, amikor szóba hozzuk ezt.) Neki a Youtube a hazai pálya, olyannyira, hogy kérdésünkre, minek tartja magát igazából, rappernek, vloggernek, komikusnak, vagy egyébnek, öntudatosan azt feleli:

Youtube-videós vagyok.

Csatornája, a FuckYeahCetli nagyjából egy éve működik, egyelőre négyezer feliratkozóval, ami ebben a szcénában nem számít túl soknak. Eleinte verseket írt és adott elő híres Youtube- videósokról, ezeket később letörölte. Ezzel persze főleg nézettséget akart magának szerezni. (A módszer lényegét a magyar rapháborúról szóló sorozatunk mutatta be. A feltűnésre vágyó Youtube-rapperek jellemzően belekötnek valamelyik híresebb vetélytársukba, aki szerencsésebb esetben válaszol is, így pedig elkezd pörögni a nézettség. Ez persze nemcsak rappereknél működik, hanem egyszerű vloggereknél is. Illetve online újságoknál, de ez más kérdés.)


Első nagyobb nézettségű videója a Herby Fika Rap volt. Herby a magyar Youtube királya volt (róla szóló portré-dokumentumvideónk itt látható), aki versenyt írt ki követői között, hogy ki írja a legjobb róla szóló gyalázkodást. A fődíj ötezer forint volt.

“Azt gondoltam, menő lenne rapért pénzt kapni”

- mondja Cetli, amiből ez a szám született. Videói többsége a korai verses időszak után főleg rapszámokból állt, például arról, hogy elment az internet, arról, hogy elkésik az óráról, vagy épp a Counterstrike-ról (amit legrosszabb számának tart). Rappelt arról is, milyen eszközöket használ a videók elkészítéséhez.

Aztán jött a Vallomás.

“Amikor megírtam a szöveget, elküldtem a haveromnak, és azt mondtam, figyelj, én nem tudok tükörbe nézni, ez annyira beteg lett. Lehet, ki kéne törölni az egészet.”

Barátja, Zsombor (aki a videót vágta) meggyőzte, hogy jó lesz ez, csinálják meg. Arra egyébként, hogy a szöveg igazából paródia lett, csak a vége felé kezdett rájönni. Eleinte "egyszerű poénvideó" volt.

Nem volt könnyű megtalálni a lány szereplőt a videókliphez. Volt, aki a helyszínen, az utolsó pillanatban mondott nemet, mert egészen addig nem hallgatta meg a számot. Amikor szembesült azzal, miben kellene szerepelnie, inkább visszafordult. "Pedig már ki volt pakolva a kamera." A videó végül elkészült, elkezdett pörögni, és a mainstream is felkapta a Velvettől a műelemzést is közlő Cinkig (ez Cetli kedvenc cikke a dalról).

Nehéz megállni a kérdést: mit szólnak ehhez a szülei? Cetli elmondja, apja szórakoztatónak találta a számot, bár szerinte "ebből botrány lesz". Anyja még nem hallotta, mert éppen elutazott, de ha hazaérkezik, hozzá is el fog jutni. Elmesél viszont egy történetet arról, korábban hogyan fogadták egyik dalát.

“Hallottam, hogy az apám azt énekelgeti, kurva anyádat, internet. Mondom, apa, honnan ismered a számomat? Erre meglepődött, hogy ez a te számod? A munkahelyén hallotta, hogy a rendszergazdák éneklik ezt.”

Bár főleg videósnak tartja magát, szívesen előadná élőben is a dalait, ha meghívják valahova. Igaz, élő szereplései előtt eléggé izgul. Az online videósok találkozója, az OVS előtt nem is aludt egész éjszaka, mert félt attól, hogy nem tud majd időben felébredni. Biztos, ami biztos, megkérdezzük, ugye az interjú előtt nem izgult ennyire, és tudott aludni. “Tudtam. Bár nem sokat.”

Sokan mondják neki, hogy írhatna komolyabb témákról is számokat. Őt viszont egyelőre ez nem érdekli, és nem igazán akar a tizenéves jutúberek állandó témáival, a pávákkal, az Iphone-kérdéssel, és saját generációjuk morális ostorozásával foglalkozni. Vannak ötletei, de ezekről egyelőre inkább nem akar többet mondani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.