Irak legfontosabb gátját próbálja megszerezni az ISIS

Az ISIS terroristaszervezet harcosai újabb három várost foglaltak el vasárnap Irak északi részén, miután többször összecsaptak a térséget felügyelő kurd biztonsági erővel, a  pesmerga tagjaival. A megszállás után több száz ember menekült el a környező hegyekbe, az iszlamista állam megalapítását tervező szélsőséges szervezet pedig veszélyesen közel került ahhoz, hogy átvegye az irányítást Irak legnagyobb gátja fölött.

A vasárnap hajnali támadás a szokott forgatókönyv szerint zajlott: a városba érve az ISIS harcosai lerombolták a síita sírokat, kivégezték azokat, akik ellenállni próbáltak, elüldözték a helyi biztonsági erőket és kitűzték a város kormányzati épületeire a fekete zászlójukat. Mindezek után pedig elkezdték a szokásos kampányukat a közösségi médiában, és képeket kezdtek el posztolni arról, hogy az ő embereik irányítják a várost.

A bagdadi ENSZ-megbízott, Nikolaj Mladenov vasárnapi tájékoztatása szerint eddig mintegy 200 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát az ISIS mostani előretörése miatt, humanitárius katasztrófát előidézve ezzel.

A három, Moszul környéki város elfoglalásánál stratégailag jóval nagyobb jelentőséggel bír, hogy az ISIS-nek a jelentések szerint sikerült a moszuli duzzasztógátat is elfoglalnia, bár még vannak források, amik ezt az információt cáfolják.

A duzzasztógát nagyon fontos fegyver lehetne a terroristák kezében, felrobbantásával gyakorlatilag víz alá temethetnék az északi településeket, húsz méter magas árhullám szabadulna el. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg szakértője 2006-ban a világ legveszélyesebb gátjának nevezte, aminek ellenőrzését mindenképp maguknál kell tartaniuk. (Wired)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.