Több mint 10 éve próbáljuk elmagyarázni a döntéshozóknak, hogy ebből nagy baj lesz

Egészségügy
2014 augusztus 05., 17:45
comments 137
  • Múlt pénteken egy zavart férfi lökött a villamos alá egy idős nőt a Margit híd budai hídfőjénél. Az asszony meghalt.
  • Áron hajléktalanként élt, hónapok óta fel-fel tűnt a környéken. Általában agresszív volt.
  • Többször kezelték már, a gyilkosság előtt egy nappal engedték ki a pszichiátriáról.
  • A János Kórházban, ahol ellátták, most belső vizsgálat folyik emiatt.
  • A magyar pszichiáterek évek óta próbálják rávenni a politikusokat, hogy változtassanak a kötelező gyógykezelésre vonatkozó szabályokon.

„Ma Magyarországon az egyik leglazább a veszélyes pszichiátriai betegekre vonatkozó szabályozás az egész Európai Unióban. Valakit vagy bezárnak egy kórházba, vagy kiengedik, és akkor csak rajta múlik, hogy szedi-e a gyógyszereit, eljár-e kezelésre. Átmenet a kettő között nincs, ez pedig életveszélyes.”

Ezt Vizi János pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet jogi és forenzikus osztályának vezetője mondja. Szerinte új szabályok kellenek, és máshogyan kell szervezni a veszélyes betegek ellátást.

Ha 72 órán át el tudja játszani, hogy nincs baja, akkor mehet

Ma, ha valakit bevisznek a pszichiátriára, mert mondjuk zavartan viselkedik az utcán, agresszív vagy veszélyes saját magára, akkor 72 órát lehet bent tartani. Ezután egy bíró, főleg az orvosszakértő javaslata alapján dönti el, hogy benttartható-e tovább akarata ellenére, vagy sem.

„Az a baj, hogy a veszélyes betegek egy része pontosan tudja, hogyan kell egy ilyen szituációban viselkedni. A megfigyelést nem lehet meghosszabbítani. A pszichiáter nem fér hozzá adatokhoz a beteg büntetett előéletéről, arról, hogy követett-e már el erőszakos bűncselekményt, pedig ez is fontos lenne.”

Ennél is súlyosabb probléma, hogy itthon vagy bezárják a veszélyesnek gondolt beteget, vagy elengedik, nincs jogi lehetőség egy átmeneti megfigyelésre.

„Európában szinte mindenhol van kötelező, ambuláns ellátás. Tehát azt mondják a betegnek, hogy nem zárunk be egy osztályra, de együtt kell működnöd a pszichiátriai kezeléssel, és be kell venned a gyógyszereidet, stb. Ha nem tartod be a szabályokat, akkor visszakerülsz a kórházba. Ilyen eljárás Magyarországon egyáltalán nem létezik, ez a legnagyobb baj, ezért vannak veszélyes betegek kezelés nélkül.”

Azt mondja, kollégáival több mint 10 éve bombázzák az aktuális kormányzatot mindenféle javaslatokkal, de eddig nem sikerült változtatni a szabályokon.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezetője azt mondja, hogy a szabályok nem túl lazák, de a Vizi által emlegetett ambuláns, vagy közösségi ellátásra szerinte is nagy szükség lenne.

„Mi több olyan beteget is képviseltünk a bíróság előtt, akinek kötelező gyógykezelést írtak elő, pedig erre nem volt szükség. Nem hiszem, hogy a magyar szabályok túl lazák lennének. Az viszont igaz, hogy közösségi ellátás nincsen, pedig nagyon kellene. Így hatékonyabban lehetne nem csak a betegek állapotát javítani, de az ilyen eseteket is megelőzni.”

Szerinte például a hajléktalanszállókon az ott élők alig kapnak ellátást, pedig arra is nagy szüksége lenne. Áron, aki az idős nőt a villamos alá lökte évek óta hajléktalanszállókon élt.

A norvégok persze ebben is benne vannak

A jobb szabályok és az új ellátási formák mellé persze megfelelő hely is kellene, ahol el tudják látni a magukra vagy a környezetükre veszélyes betegeket. Most az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, az IMEI-ben van egyedül magas biztonsági fokozatú osztály. Ide viszont csak azok kerülhetnek, akiket valamilyen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, vagy ilyen miatt ítéltek el, és pszichiátriai ellátásra szorulnak. Máshol is van zárt osztály, de ott az igazán veszélyes betegek ellátársára nincsenek megfelelően felkészülve. Vizi János szerint már hosszú évek óta szükség lenne egy új, magasabb biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályok kialakítására.

„Elkészültek a tervek, és úgy tudom, hogy pályázati pénz is lett volna rá a norvég alapból. Mivel azt most nem fizetik, ezért nem tudjuk mi lesz, vagy mikor kezdődhetne el egyáltalán ezzel a munka.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.