Elmaradhat a világ első, egész országra kiterjedő marihuánalegalizációs kísérlete

külföld
2014 augusztus 06., 08:45
comments 14

Uruguay volt a világ első országa, ahol legalizálták a marihuánát. A szabályozás most viszont összeomolhat, az ellenzék tiltakozása miatt.

A legalizáló törvényt még tavaly decemberben fogadták el, idén májusban lépett volna hatályba, de ez még nem történt meg, a gyógyszertárakban pedig egyelőre nem lehet legális füvet kapni.

photo_camera Legalizációpárti tüntető Montevideóban, májusban (MIGUEL ROJO / AFP)

A cél a törvénnyel az volt, hogy visszaszorítsák a kábítószerkartelek piacát, ezzel pedig a bűnözést is egyben. Az utóbbi években sokat romlott a közbiztonság, 21 százalékkal ugrott meg a gyilkosságok és 250 százalékkal az erőszakos rablások száma az elmúlt 13 évben.

Szakértők a kezdetektől kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a lépés valóban képes lesz-e ártani a bűnszervezeteknek, mivel azok könnyedén terelhetik át tevékenységüket a keményebb kábítószerekre, ha a nagyon olcsó állami fű ki is szorítja őket a piacról. Abban azonban egyetértés volt, hogy ha csak a fűbevételt el tudják venni a bűnözőktől, már azért megéri.

De a legalizációs törvény egyáltalán nem vált népszerűvé a meglehetősen konzervatív társadalomban, és az ellenzék akár össze is roppanthatja. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint csak az uruguayiak 27 százaléka támogatja a lépést, 64 százaléka pedig ellenzi.

Az ország amúgy nagyon népszerű elnöke, Jose Mujica korábban maga is arról beszélt, hogy a lépést nem liberális, hanem logikus lépésnek tartotta, éppen a bűnözők visszaszorítása miatt. És bár pártja egyelőre vezeti a közvélemény-kutatásokat, nincs meg a szükséges többségi támogatottságuk, Mujica pártbeli utódja pedig könnyedén el is veszítheti a következő elnökválasztást, ami után a társadalmi nyomásnak megfelelően ugorhat a liberalizáció is.

Most az a veszedelem áll fenn, hogy ha a törvény nem lép életbe hamarosan, még a következő elnökválasztás előtt, akkor egy ellenzéki győzelem esetén úgy is alakulhat, hogy hiába volt ugyan legális a fű az országban, a szabályozás adminisztratív nehézségei miatt azzal végül senki nem tudott élni. (via VOX)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.