Mészárlás parancsszóra: a HRW most Egyiptomra mért megsemmisítő kritikát

külföld
2014 augusztus 12., 11:52
comments 23

Tavaly nyáron az azóta már elnökké választott Abdel Fatah el-Sziszi vezetésével sikeres puccsot hajtottak végre Mohamed Morszi, az Arab Tavasz sikere, Hoszni Mubarak megbuktatása után demokratikusan megválasztott iszlamista elnöke ellen.

Morszi megbuktatása után hívei több helyen tüntetni kezdtek. Például a kairói al-Adavíja mecset mellett is. Itt egy egész tábort építettek.

2013. augusztus 14-én a környéken állomásozó katonák és rendőrök parancsot kaptak a tüntetés feloszlatására. Ezt meg is tették, a lehető legembertelenebb és legvéresebb módon:

egy nap alatt 817 tüntetőt mészároltak le, és több mint háromezret megsebesítettek.

Egyes jelentések szerint a halálos áldozatok száma az ezret is meghaladta.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentése szerint a parancs nagyon fentről jött: több olyan katonatiszt tudott róla, akik ma fontos posztokon vannak az egyiptomi kormányban. Sőt:

szinte biztos, hogy maga al-Sziszi is tudott a parancsról.

A 168 oldalas jelentést a HRW igazgatója, Kenneth Roth tegnap akarta bemutatni Kairóban de őt

és kollégáját nem engedték be az országba. Tizenkét órán át tartották őket a Kairói reptéren, majd a határrendőrség bejelentette, biztonsági okokból deportálják őket.

Ha a HRW állítási valósnak bizonyulnak akkor emberiesség elleni bűncselekmények miatt indulhat vizsgálat az egyiptomi kormány ellen. (Via BBC. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornokunk írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.