https://444.hu/assets/patrol3a.jpg

Terminátornak hiszik magukat az USA határőrei

bűnügy
2014 augusztus 15., 19:02
comments 86

Elképesztő állapotok uralkodnak az USA déli határvidékén, amit az amerikai kormány jóval változatosabb és persze modernebb eszközökkel véd az illegális bevándorlók és a drogcsempészek ellen, mint annak idején mi magunkat a vasfüggönnyel.

A Mexikó és az USA közötti 3000 kilométeres határszakaszt összesen legalább 1000 kilométernyi kerítés, tákolmány, szögesdrót és mindenféle egyéb védmű, illetve legalább 20 000 határőr védi - hogy mennyire hatékonyan, azt jól mutatja, hogy hivatalos adatok szerint még így is évente félmillióan lépik át illegálisan.

photo_camera 3000 km határ az USA és Mexikó között

A határvidéken évek óta háború zajlik, a bevándorlók és a drogcsempészek elleni küzdelem az elmúlt évtizedben 5000 áldozatot szedett. Kifejezetten a határőrökkel vívott összecsapásokban 2010 óta 28-an haltak meg.

De ebben a háborúban, ahol az illegális határátlépők definíciószerűen rosszak, a határőrök sem mindig jók – ez derül ki abból az amerikai határőrség által nem engedélyezett interjúból, amit James F. Tomsheck, a testület belső ügyosztályának nemrég kirúgott főnöke adott a Center for Investigative Reportingnak.

photo_camera James Tomsheck (jobbról a második) még titkosügynök korában koszorúzza a terrorizmus áldozatainak emlékművét Arlingtonban, 2004-ben. Fotó: Getty

Tomsheck 23 évet töltött az amerikai titkosszolgálatnál, mielőtt a határőrséghez került, ahol 8 évig dolgozott, egészen júniusi kirúgásáig. Azt állítja, hogy a határőrség a törvényeken felül álló szervezetnek képzeli magát. Tombol az intézményes nárcizmus, a határőrök paramilitáris egységek tagjaiként viselkednek, és meg vannak győződve róla, hogy ugyanolyan elit csapatnak számítanak a rendvédelemben, mint a tengerészgyalogosok a katonák között. Miközben a határt őrzik, bűncselekményeket követnek el, információt szivárogtatnak ki, és kenőpénzt fogadnak el a drogcsempészektől, állítja volt vezetőjük.

photo_camera Rosszak (középen) és jók (körben) a mexikói határ közelében. Fotó: Getty

A határőrség mostani vezetése Tomsheck szerint mindeközben azon ügyködik, hogy eltusolja az esetleges melléfogásokat, ahelyett, hogy alaposan feltárná őket.

A volt főhatárőr azt állítja, hogy a határőrök legalább 5-10 százaléka most is korrupt, illetve korábban keveredett korrupciós ügyekbe – ami még óvatos becslésnek is tűnik ahhoz képest, hogy két évvel ezelőtt egy FBI-jelentés 20 százalékra tette a megvesztegethető határőrök arányát a testületben.

A volt vezető vádjait korábbi munkatársai is megerősítik. Egykori helyettese, Ronald Hosko szerint Tomshecket belülről támadták, mert bizalmatlanságot hintett el a határőrség soraiban, és ahelyett, hogy a testület deklarált politikájának megfelelően burkoltan kezelte volna a korrupciót, és próbálta volna szépíteni a helyzetet, nyíltan beszélt róla.

photo_camera Elfogott illegális bevándorlók, vagy pc nevükön "dokumentálatlan immigránsok". Fotó: Getty

A határőrök szakszervezete tagadja a vádakat, szerintük a testület tagjai csak szükség esetén folyamodnak erőszakhoz, és ezt a külső nyomozások is alátámasztják.

Tomsheck viszont meg van győződve róla, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet után sebtében felvett határőrök közül több ezren alkalmatlanok arra, hogy fegyvert viseljenek: van köztük korábban elítélt bűnöző, sokan kapcsolatban állnak alvilági szervezetekkel, és gyakran nyúlnak drogokhoz is.

A volt határőrfőnök ezt arra alapozza, hogy a 2013 óta bevezetett poligráfos hazugságvizsgálatokon a testületbe jelentkezők több mint fele megbukik. Korábban nem végeztek poligráfos teszteket a jelentkezőkön.

Tomsheck tapasztatairól beszámolt az amerikai szenátusnak és egy kongresszusi bizottságnak is, de a képviselők hivatalosan nem reagáltak állításaira.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.