Tömegnyomor, véres fejek és pánik a Szigeten

Tbg
fesztivál
2014 augusztus 15., 10:35
comments 246

Olvasónk osztotta meg velünk csütörtöki élményét, amit az A38 sátornál tapasztalt a Szigeten este.

Előljáróban annyit, hogy az A38 sátra fix férőhelyes, tehát maximalizálva van a létszám. Ezt az In-Kal security és a szervezők úgy próbálják menedzselni, hogy a sátor köré kordont vontak, azt pedig valahogy megpróbálják kitalálni, hogy mikor telik meg a sátor.

Egyirányú a bejárat a sátor elején, itt juthatnak be a fesztiválozók, majd dolguk végeztével két-két egyirányú kijáraton hagyhatják el a sátrat az oldalsó frontokon. Gyakoriak a tömegjeleneteket tehát egy-egy felkapottabb előadó koncertjein, ám amiről Lázár ír, az durvábbnak tűnik, mint bármi, amit a Szigeten tapasztaltam.

Most tehát átadom a szót Lázárnak, aki augusztus 14-én a Bonobo koncertje után a Stromae nevű belga énekes produkciójára volt kíváncsi (Híres száma: Tous les mêmes).

***

Ez maga volt a katasztrófa. 50 perccel a koncert kezdete előtt odamentünk A38 elé, hogy jó helyünk legyen Stromaen. Gyanúsan nagy volt a tömeg, Bonobón is tele volt az A38.

Valamennyire haladtunk előre, de egy öt perc után megállt minden, és mint a heringek ment mindenki balra-jobbra előre.

Emberek kenődtek fel a kordonra, mellettem egy lány a fára kenődött fel. Közben elveszítettem a barátomat, ezalatt többen a földre kerültek. Ezt látva, sokan megpóbáltak átmászni a kordonon, az első próbálkozót tisztán láttam, ahogy az egyik securitys visszakökte.

Utána annyian kezdtek el átmászni, hogy hagyták őket. Én valahogy előre tolódtam a bejárathoz 20-25 perc alatt, egy lánynak segítettem, akinek már alig volt levegője, valósággal csak húztam magam után, nekem is azért volt kb. levegőm, mert magas vagyok.

Mikor bejutottam, nem mentem be a sátorba, hanem elmentem balra egy kis szabad térre, több vérző fejű ember volt ott, sokan sírtak, ordibáltak a biztonságiakkal.

Próbáltam keresni egy securityst, találtam is egy embert. Mondtam neki, hogy legalább egy darab kordon vegyenek ki, hogy ne nyomják egymást agyon az emberek. Ő azt mondta, nem tud mit tenni.

Kerestem egy másikat, ugyanezt mondtam neki is, erre azt mondta, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, ez az ő munkája. Mondtam neki, hogy emberek fognak meghalni, erre elküldött a picsába. (Szó szerint így.) Utána ott álltam azon a szabad téren, és sokkot kaptam, látva mekkora nyomor van, és azért is, mert nem volt meg a barátom.

Sírógörcsöt kaptam, kimentem, többen kint is sírtak, telefonáltak, keresték barátjaikat, javarészt hollandok voltak. Aztán jött egy ismerősöm, az ő telefonján elértem végül a barátom, akinek nem esett bántódása, de ugyanúgy sokkhatás alatt állt, mint én.

Ezekután képesek voltak a hangosbeszélőn bemondani, hogy tele van az A38 sátor és nyugodjon le mindenki.

UPDATE: Kommentben két rövid videó is érkezett a tömegről, íme:

***

Hasonló események vezettek három évvel ezelőtt a budapesti West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett tragédiához, akkor három fiatal vesztette életét.

***

Címlapkép: A Sziget csütörtöki napjáról, a Macklemore-koncertről. (Marjai János/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.