Kilencvenéves holokauszttúlélőt is őrizetbe vettek a rendőrök St. Louisban

külföld
2014 augusztus 19., 05:15
comments 95

Tovább zajlanak az események az amerikai elővárosban, ahol Michael Brown lelövése miatt zajlanak zavargások már tizedik napja. A Missouri állambeli St. Louisban, aminek elővárosa Ferguson, hétfőn polgárjogi aktivisták próbálták meg lezárni egy kormányzati épület bejáratát, ezzel követelve, hogy a kormányzó vonja ki a Nemzeti Gárdát a városból.

A beszámolók szerint 120 ember vonult végig a főutcán, majd elállták az egyik bejáratot. A helyszínre érkező rendőrök pedig elkezdték őrizetbe venni azokat, akik a felszólítás ellenére sem távoztak. A tüntetők közül többen passzív ellenállást tanúsítottak, őket szállították el.

Köztük egy 90 éves német származású asszonyt, Hedy Epseint, aki túlélte a holokausztot, és jelenleg egy a Gáza felszabadításáért küzdő mozgalom aktív tagja.

"Azért kell kiállnunk most, hogy az embereknek ne kelljen tenniük ugyanezt kilencvenévesen"

- mondta Epstein őrizetbe vételekor a The Nation-nek.

Az őrizetbe vettek között van a Getty Images fotóügynökség munkatársa, Skott Olson is.

Helyszíni jelentések szerint Fergusonban hétfőn békésen zajlottak a tüntetések, az elmúlt napok rendbontásaihoz hasonló esetek nem történtek. Vallási és jogvédő szervezetek képviselői csatlakoztak a tüntetőkhöz, és arra próbálják rávenni őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

A Nemzeti Gárda története gyakorlatilag egyet jelent a civil felkelések elfojtásának történetével az országban, sőt magát a gárdát is ilyesmi okokból hozták már létre eleve. Érdekesség, hogy a Nemzeti Gárda első írásos említése 1855-ből való, amikor Chicagóban a német kisebbség tagjai lázongtak, mert törvény akarta megszabni, hogy a kocsmák nem lehetnek nyitva vasárnap és drágább lett volna az alkoholárusítási engedély is. Azóta a gárda sok városi felkelésnél bukkant fel, és persze rendesen kivették a részüket az ötvenes-hatvanas években zajló fekete polgárjogi mozgalom tüntetéseinek szétverésében is. Ezért tekintettek most sokan rossz üzenetként a bevetésükre. A gárda történetéről itt lehet még olvasni. (via MTI, Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.