Jóval nagyobbra nőnek a városban élő pókok a természetben élő társaiknál

ÁLLAT
2014 augusztus 21., 08:53
comments 26

Egy friss kutatás szerint a városokban élő pókok jóval nagyobbra nőnek, mint vidéki társaik. Ráadásul, tovább növelve a pókparát, gyorsabban is szaporodnak.

A kutatásban egy keresztespók-faj egyedeit vizsgálták Sydney sűrűn lakott, urbanizált részein és a természetben, távol az emberektől. És az derült ki, hogy a városi pókok nagyobbak, jobban tápláltak, és sokkal több tojást raknak.

A jelenség pontos magyarázata még várat magára. Az látszik, hogy minél szilárdabb volt a felszín valahol, és minél kevesebb volt a növényzet, annál inkább nőttek meg a pókok.

Ezek a keresztespókok elég gyakoriak Ausztrália északi partjainál. Életük során általában egy hálót szőnek és javítgatnak csak, de annak az átmérője egyméteres is lehet. Minden hálónak egy nőstény pók a főnöke, 4-5 kisebb hím pedig ellakhat még a környékén, várva a párzásra.

Fontos magyarázóelv lehet még, hogy a betonozott, növény nélküli városok melegebbek, mint a természet, ezek a pókok pedig igazán jól bírják a meleget.

Szintén okozhatta a méretkülönbséget, hogy az emberi tevékenységnek hála sokkal könnyebben találnak a pókok táplálékot a városokban. Az utcai világítások, a szemét, a parkosítások mind egy-egy helyre terelik az apróbb rovarokat, amik tökéletes táplálékot nyújtanak a városi pókoknak. A keresztespókok ráadásul remek vadászok, hálójukban mindig raktároznak is el ételt, ahova a természetben rendre más fajta pókok is járnak lopkodni táplálékot. A mostani kutatásból az is kiderült, hogy a városi pókok hálója körül kevesebb ilyen potyaleső ólálkodik, azaz több marad a keresztesbendőbe.

És mivel viszonylag kevés pókfaj él meg a városban, ezért amelyik mégis képes erre, az könnyebben nőhet nagyobbra. A kutatók szerint ez amúgy egy jó dolog, mert egyrészt csökkentik a városi legyek és rovarok számát, másrészt remek táplálékot nyújtanak a madaraknak. (Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.