Diktátor vagy, és éppen lemészároltattál 14 embert? Kérj tanácsot Tony Blairtől! Ad!

külföld
2014 augusztus 24., 11:02
comments 49

2012 nyarán Nurszultan Nazarbajevnek, Kazahsztán határozottan demokratikusnak tűnő 96 százalékos szavazati aránnyal megválasztott elnökének akadt egy kis gondja. Cambridge-ben kellett beszédet mondania alig fél évvel azután, hogy a karhatalmistái lemészároltak 14 tüntetők Zsanaozen városában, ahol több tucat sztrájkoló olajipari munkást is őrizetbe vettek és megkínoztak.

Az ilyesminek elég rossz sajtója van a nyugati világban.

De Nurszultan Nazarbajev szerencsés ember. Alig egy hónappal a mészárlás előtt szerződtette le kommunikációs tanácsadónak Tony Blair egykori brit miniszterelnököt. És Tony Blair segített is neki.

A Telegraph nemrég megszerezte Tony Blair levelét, amit a volt miniszterelnök hivatalos, a volt miniszterelnököknek kijáró fejléces papírján írt, és amihez az alján még saját kézírásával azt is hozzáfűzte, hogy

„A legeslegjobb kivánságaimmal. Nagyon várom már, hogy találkozhassunk Londonban! Örrökké a tiéd, Tony Blair.”

A levélben Blair két bekezdésnyi szöveget küldött azzal a tanáccsal, hogy ha azt elmondja, a nyugati sajtó imádni fogja. „Legyenek bármilyen tragikusak a történtek, nem szabad, hogy elhomályosítsák azt a hatalmas fejlődést, amit Kazahsztán elért” - írta Blair.

A két bekezdésben, amit írt, eszerint is járt el. Blair szövege így kezdődött:

„Szeretem a hazámat. Keményen dolgoztam azért, hogy leküzdhesse a közelmúlt történelmének keserű hagyatékát. Én vezettem, amikor drámaian javultak az emberek anyagi- és életkörülményei.”

Blair arról is írt, hogy Kazahsztán mennyit segít a NATO-nak az afganisztáni kivonulásban, illetve önként lemondott atomfegyvereiről.

A zsanaozeni mészárlásról azt írta:

„Van egy demokráciát és emberi jogokat érintő téma, amiről beszélnem kell. Értem és hallom bírálóimat. Mindazonáltal annyit mondhatok neki: mindenképpen mondják a mondandójukat, biztosíthatom őket arról, hogy meghallgatom. De ismerjék el azt a hatalmas és pozitív változást, amit eddig elértünk. Lépésről lépésre haladunk.”

Cambridge-i beszédében Nazarbajev mindezt el is mondta, annyi változtatással, hogy nem ejtette ki a száján Zsanaozen nevét. És Blairnek igaza lett, a világsajtó bekajálta a szöveget.

Kazahsztán amúgy évi hétmillió fontot, 2,75 milliárd forintot fizet Blairnek a tanácsokért. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.