Itt a szeptemberi Science Meetup programja!

program
2014 augusztus 28., 17:23

Azok, akik az első 444-es posztunk óta velünk tartanak, tudják hogy a blog alapvetően a Budapest Science Meetup rendezvény köré épül.

Az őszi évad első meetup-ja szeptember 11-én, 19 órától lesz az Oktogontól pár percre található FabLab Budapest-ben. Szokásunkhoz híven három előadót szerveztünk nektek, akik sebészrobotokról, a rákgenomok vizsgálatáról és a rák történetéről fognak beszélni.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet RSVP-zni a meetup.com-on, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes ismertető az előadásokról:

Alternatív splicing változások elemzése rákgenom projektekben

Sebestyén Endre - Computational Genomics, Universitat Pompeu Fabra, Dr. Aiguader 88, E08003 Barcelona, Spain

Az elmúlt évtizedben a rákkutatást jelentősen elősegítette a különféle genomszekvenáló módszerek szédületes fejlődése, és az egyszerre előállítható adatmennyiség. Az e módszerekre alapuló tanulmányok nagy része azonban csak a DNS mutációk katalogizálásával foglalkozik, kevés figyelmet fordítva más változásokra. Az alternatív splicing mechanizmusa, amely lehetővé teszi, hogy egy génről több különböző mRNS változat, majd fehérje is képződjön, valószínűleg fontos szerepet játszik a rák kialakulásában, azonban átfogóan eddig nem vizsgálták. Munkánk során 9 ráktípushoz tartozó mintegy 4000 mintában kerestünk alternatív splicing változásokat, és elemeztük ezek kapcsolatát a DNS-ben fellépő mutációkkal. Több mint 250, mutációktól általában független, adott rákra jellemző, vagy több ráktípusban is előforduló konzisztens változást írtunk le, amelyek lehetséges jövőbeli terápiás célpontok, esetleg diagnosztikai módszerek fejlesztésében is felhasználhatók.

Sebészrobotok nálunk és más nemzeteknél

Haidegger Tamás - Óbudai Egyetem

A robotika, és ezen belül az orvosi robotika a modern alkalmazott tudományok egyik leggyorsabban fejlődő ága. A világon folyó több száz különböző sebészrobotikai kutatásnak az a lényege, hogy hatékonyabbá tegye a sebészeti eljárásokat. Egyszerűbb esetben például csak egy apró, a biopsziás tűhöz épített motor kompenzálja a sebész kezének fiziológiás remegését, míg más rendszereknél a cél egy integrált, intelligens, mobil sebészrobotikai központ megépítése, amely magas színvonalú ellátást nyújthat a harctéri sebesülteknek. Vitathatatlanul a legismertebb és legelterjedtebb sebészrobot a da Vinci rendszer. Ez valójában egy nagyon kifinomult távirányítású eszköz, amelyet a beavatkozás minden pillanatában a sebész irányít. Ilyen komplex rendszerek hátterében sok évtizednyi mérnöki tervezőmunka és innováció áll. Az előadás célja, hogy röviden betekintést nyújtson a fejlett sebészeti robotok világába; megismertesse a már rutinszerűen használt, illetve a még csak most körvonalazódó koncepciókat is a hallgatókkal. Kiderül az is, hogy mi mindenre van lehetőség K+F oldalon ma Magyarországon, mik azok az újítások és kutatási területek, ahol bekapcsolódhatunk mi is a világ vérkeringésébe.

Néma tanúk vallomása a rák történetéről

Molnár Erika - Szegedi Egyetem, Embertani Tanszék

A rákos megbetegedések napjainkban világszerte a vezető haláloki tényezők közt szerepelnek, de máig vitatott, hogy kizárólag a modern kor emberét sújtó vagy a megelőző történeti korokban is pusztító kórról van-e szó.

Erre a kérdésre keressük a választ a régészet, a paleopatológia és a modern orvostudomány vizsgálati eszközeinek segítségével. A régészek által feltárt csontvázleleteken megfigyelhető kóros elváltozások néma tanúkként vallanak a rosszindulatú daganatok jelenlétéről az egykor élt emberek körében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.