Jogot sért az orvos, ha feljelenti drogfogyasztó páciensét

jog
2014 augusztus 28., 13:32
comments 45

A TASZ kérésére körlevélben utasította Paller Judit, az országos tisztifőorvos az egészségügyi dolgozókat, hogy ne jelentsék a kábítószeres eseteket a rendőrségnek. Ez ugyanis jogsértő és káros is.

A civil szervezet közleménye szerint az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatása kimutatta, hogy 2012 után jelentősen nőtt azon esetek száma, amikor az egészségügyi dolgozók jelentették a drogfogyasztó pácienseket a rendőrségnek. Az előzetes eredmények szerint a vizsgált 14 megyéből 9-ben került sor hasonlóra, összesen 22 esetben. Ebből 5 esetben fiatalkorú ellen indult büntetőeljárás az egészségügyi dolgozó feljelentése után.

A trendnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy a parlament 2012-ben megszavazta az új Büntető Törvénykönyvet, amely jelentősen szigorította a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntetéseit.

Mindez azonban jogsértő, .az orvosi titoktartás az egyik legfontosabb betegjog. Ennek megsértésének minősül, ha az egészségügyi dolgozó a beteg vagy gondviselője írásos hozzájárulása nélkül kiadja annak egészségügyi adatait harmadik félnek. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a páciens 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami feltehetően bűncselekmény következménye.

Az adatvédelmi aggályok mellett félő az is, hogy a páciensek feljelentésének gyakorlata elrettenti a drogfogyasztás miatt rosszul lévő fiatalokat attól, hogy időben orvosi segítséget kérjenek, ez pedig akár halálesethez is vezethet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.