Orbán szellemi vaskupolát épít, Magyarország a múltba tart

POLITIKA
2014 augusztus 28., 6:57
comments 310

past

"Magyarország útja vissza a múltba" címmel közölt olvasói levelet csütörtökön a Financial Times európai kiadása Vidar Helgesentől, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó miniszterétől.

A miniszter szerint

a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak

25 évvel azután, hogy Magyarország megnyitotta határait Nyugat felé, és mozgásba lendítette Európa újraegyesítését. Helgesen szerint Orbán szellemi vaskupolát épít a külföldi befolyással szemben, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, és illiberális államot szeretne létrehozni.

A miniszterelnök éppen akkor említette példaként a szerinte sikeres Oroszországot, amikor az EU a szankciókat készítette elő Moszkva ellen Ukrajna szuverenitásának megsértéséért, írja

Helgesen szerint az illiberális állam kiépítése Magyarországon jó ideje tart, ennek jelének tartja azt is, hogy 2010-es hatalomra kerülése óta a kormány lecserélte az igazságszolgáltatás vezetőit, múzeumok és színházak igazgatóit, szigorúbban ellenőrzi a sajtót, valamint megváltoztatta a választási rendszert, idén pedig támadást indított a civil szervezetek ellen. A norvég alapok ügyéről azt írja:

"Orbán azzal vádolta meg Norvégiát, hogy saját érdekeinek érvényesítése érdekében támogat politikai aktivistákat Magyarországon. Magyarország megsérti a norvég alapokról szóló megállapodást, amelynek legnagyobb haszonélvezője maga a kormány, ezért a civil szervezetek támogatását folytatják ugyan, de a kormánynak szánt pénzek folyósítását felfüggesztették."

Norvégia nem tagja ugyan az EU-nak, de Hegelsen szerint "mélyen elkötelezett az európai integráció értékei mellett, amelyeket szerinte most éppen egy olyan állam kérdőjelez meg, amely tagja az EU-nak, és tetemes uniós támogatásban részesül".

"Éppen ezért értetlenül állok előtte és csalódott vagyok, hogy az uniós intézmények jobbára semmilyen választ sem adtak erre"

- írja Helgesen, aki szerinta berlini fal leomlásának 25. évfordulóján az Európai Uniónak félreérthetetlenül meg kellene mutatnia, nem tűri, hogy határain belül jöjjön létre újra egy illiberális állam. (MTI/Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt