A világ legrégebbi piramisa összedőlhet, mert az egyiptomi kormány olyan céget kért fel a restaurálásra, amelyik még sosem csinált hasonlót

külföld
2014 szeptember 03., 15:48
comments 45

Az egyiptomi Szakkara a világ legrégebbi megmaradt kőből emelt falva, és itt található a legrégebbi egyiptomi piramis, aminek történelme 4600 évre nyúlik vissza. De egy helyi riport alapján éppen most rombolta le egy cég, amit azért béreltek fel, hogy helyreállítsa.

Az eddigi információk alapján az antikvitásokért felelős miniszter által felkért cég bűncselekményeket követett el a restaurálás során. Ugyanis a helyreállítási törvények megkövetelik az országban, hogy hogy maximum 5 százalék lehet az új építésű elem egy ilyen felújítás során, de a felkért cég ezt bőven átlépte: új falat is emeltek például. Mint azóta kiderült, soha nem dolgoztak korábban hasonló megóvó munkálaton.

photo_camera KHALED DESOUKI / AFP

Ez már önmagában gond lenne, de azóta súlyosabb problémák is felmerültek. Helyi aktivisták szerint az új konstrukció ugyanis a piramis összeomlását okozhatja.

Még 1992-ben egy komolyabb földrengés után hullott ki rengeteg kő a piramisból, és félő volt, hogy bármikor összeomolhat. Akkor egy ideiglenes ballonjellegű megoldással támasztották ki a megdőlt oldalt.

Erről készült is egy dokumentumfilm, angolul itt látható:

Az ötlet akkor bevált, a terv pedig az volt, hogy acéllemezekkel erősítik majd meg a piramist. De a pénz elfogyott, a most érkező építészcég pedig úgy fest, nem kellő szakértelemmel látott munkához, és nem vette figyelembe a korábbi védőmechanizmusokat. A piramis egyik része már be is omlott emiatt, és a szakértők aggódnak, hogy ha nem sikerül gyorsan közbelépni, további problémák jöhetnek. (Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.