Feljelentést tett a Kehi norvég civil ügyben, csak nem mondják meg, ki ellen

POLITIKA
2014 szeptember 03., 14:21
comments 55

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának ellenőrzése keretében jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tett egy szervezet ellen, egyben piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál.

Szerda reggel a Magyar Nemzet írt arról, hogy értesüléseik (!) szerint a Kehi által a Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult.

A feljelentést a Kehi az MTI-nek megerősítette, azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem kívánta közölni a Kehi az eljárás jelenlegi szakaszában.

Kérdésünkre a norvég civil pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika elmondta, hogy ők ugyan nem kaptak értesítést arról, hogy ellenük irányulna a feljelentés, ugyanakkor a sajtóban megjelent részletekből elképzelhetőnek tartják, hogy alapítványuk ellen folyik a vizsgálat. Ugyanis az elmúlt években többször adtak áthidaló kölcsönöket civil szervezeteknek visszatérítendő formában, ezt azonban soha nem a támogatási pénzekből, hanem az Ökotárs alaptőkéjéből tették. Az összes ilyen kölcsönt az alapítvány éves jelentésében feltüntették.

Azt Móra amúgy sem tartja valószínűnek, hogy bármely, a norvég támogatásából részesülő szervezettel szemben megfogalmazható lenne ez a vád, mivel azok a pénzek vissza nem térítendő támogatás formájában érkeznek hozzájuk.

Korábbi cikkeinket a magyar kormány és a civil szektor közötti harcokról itt olvashatja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.