Aktivisták segítették megakadályozni egy hétgyermekes család kilakoltatását Kőbányán

gazdaság
2014 szeptember 04., 11:54
comments 308

Kőbányán évek óta terv, hogy a Noszlopy utcai telep lakóházait felszámolják. Ez idén a megvalósítás szakaszába lépett, a telepen álló, nagyon rossz állapotban lévő lakásokból sorra költöztették ki a családokat. Voltak, akik cserelakásokat kaptak cserébe, de három család nem ennyire szerencsés, őket az utcára tenné az önkormányzat.

Csütörtökön jött volna az első végrehajtás, de erre végül alighanem A Város Mindenkié (AVM) aktivistáinak fellépése miatt nem került sor. Ezen a napon egy hétgyermekes családot terveztek volna kirakni otthonukból, ahol már hét éve élnek. Huszonöt aktivista viszont élőláncot szervezett az épület elé. A helyszínen kétszer is megjelent egy rendőrségi kisbusz, de csak oldalról szemlélték az eseményeket, majd elhajtottak, se az önkormányzat, se a végrehajtók részéről nem bukkant fel végül senki, csak egy postás hozott egy önkormányzati iratot, hogy a család legutóbbi méltányossági kérelmét is elutasították.

photo_camera Az élőlánc a helyszínen

Több órányi várakozás után az AVM aktivistái azt az információt kapták a végrehajtó helyettesétől telefonon, hogy csütörtökön már biztosan nem lesz kilakoltatás, mert az önkormányzat végül befogadta a jogorvoslati kérelmüket, és most a bíróságra vár majd, hogy döntsenek róla. Erre a bíróságnak 45 napja van, azaz bőven az önkormányzati választások vége és a kilakoltatási moratórium kezdete után is hozhatnak határozatot. Az aktivisták a helyszínen azt mondták, hogy addig folytatják az akciójukat, amíg írásban is kézhez nem kapják a jogorvoslati kérelmük befogadását.

Az AVM azért állt be a család mögé, mert szerintük a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatás embertelen gyakorlat, ami ráadásul nagyon drága is. Ha ugyanis a család utcára kerülne, a szülők valószínűleg egy hajléktalanszállón kötnének ki, míg a gyerekek pedig állami gondozásba kerülnének. Egy gyerek intézményi ellátása Budapesten nagyjából havi 200 ezer forintba kerülne, azaz a hét gyermek esetén egyetlen hónapban több mint kétszer akkora összegbe kerülne az ellátásuk, mint amekkora annak a tartozásnak a teljes összege, amiért az önkormányzat most nem hajlandó egyezkedni a lakókkal.

photo_camera A kilakoltatásra váró pár. A gyerekeket erre a napra közelben lakó ismerősöknél helyezték el.

A most kilakoltatásra váró Melinda azt mondta, hogy tavaly járt le a bérleti szerződésük, az önkormányzat pedig nem volt hajlandó azt meghosszabbítani, mivel korábban volt lakbér és közműtartozásuk. Ez igaz a másik két családra is, melyeknek az önkormányzat nem kíván új bérlakást felajánlani. A szerződések tavalyi felmondásakor a tartozások jelentős részét a családok megfizették, de ez sem volt elég a megegyezéshez. Mivel most szerződés nélkül vannak, a rendes szociális lakbér kétszeresét fizetik., ami újabb tartozásokba lökte bele a családokat. A jogi helyzetről és az önkormányzattal folytatott egyeztetésekről több részletet az AVM blogján lehet elolvasni.

Kőbányán amúgy összesen 319 önkormányzati bérlakás áll üresen, az aktivisták ezért sem értik, hogy miért nem hajlandó együttműködni az önkormányzat. A helyszínről még délelőtt élőben jelentkezett be a Klubrádió, az adás után pedig több magánszemély is jelezte, hogy pénzadománnyal segítene Melindáék családján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.