Az öröm masinériái: a turkáló, a bolhapiac és a guberálás

életmód
2014 szeptember 06., 06:11
comments 93

Utcán pénzt találni mindenki szeret. Ez nem is kérdés. A rekordom kétezer forint volt - még aznap elvertem. Találni mondjuk ötszáz forintot pillanatnyi öröm.

Viszont találni valamit ötszáz forintért...

Az már nem is olyan mulandó öröm. Kérdezzétek Macklemore-t!

Turkálózás

A turkálóból öltözködésnek több aspektusa is van. A ruha olcsó és nem egyszer minőségi is. Van, aki valóban anyagi okokból kényszerül használt ruhát venni. Ebben sincs semmi szégyellnivaló.

A dolog azonban már talán kinőtte magát, mert az emberek felfedezték, hogy ha a megfelelő helyen keresgélnek, olyan ruhákat is vehetnek tíz dekánként 100 forintért, ami nem csak, hogy jól néz ki, de szinte biztos, hogy senki más nem hord ilyet a városban.

Jómagam a turkálás trash részében lelem örömömet. Egyfajta szemétben turkálás ez, a szókapcsolat leghigiénikusabb értelmében. Nézzék meg ezt a pólót, amiről annyit tudok csak, hogy valószínűleg egy miami bár reklámtextíliája. Viszont figyeljük meg, hogy milyen bájos igénytelenséggel voltak képesek a The Clash, London Calling című lemezének ikonikus borítóját pont a középpontba montírozni.

enjoy miami

Vagy itt van ez az XL-es póló, amibe azonnal szerelmes lettem és 300 forintért hozzá is jutottam (majd később ollóval sikerült M-esre redukálni). Aki viszont megfejti nekem, hogy ki lehet ez a Vickie Jynn (Vicky Lynn?), annak jár a 300 forint.

polo-Vickie Jynn

A turkálózásnak van egy - például születésnapokkor és ünnepnapokkor - praktikus funkciója is. A bátyámnak talán fogalma sincs az eredetéről, de egyszer karácsonyra kapott tőlem egy pólót, amit mind a mai napig előszeretettel hord.

szuperman

Superman logó, kék szín, elég alap. Négyszáz forintból letudtam, amit karácsonykor valamiért muszáj letudni, mindegy.

Mindegy - gondoltam. Aztán egyszer csak szembejött velem valaki egy ugyanilyen pólóban. Aztán egy harmadik ember is az Árkád bevásárlóközpontban. Na, mondom, utánajárok én ennek a szupermenes póló dolognak. A ügynek az lett a vége, hogy hápogva röhögve, de tulajdonképpen beszartam. 4-5000 forint? Ezért? Háh!

Átvertelek, te rendszer, átvertelek!

Bolhapiac

A bolhapiac bár rokoni kapcsolatban áll a turkálóval, alapvetően használati tárgyakat keresünk, olyanokat, amik működni is képesek. Erre pedig talán nem ez a legmegfelelőbb platform. De itt is előjön a kacatkeresés öröme. Bakelitlemezek, kazetták, játékok. Meg léteznek kulturált és szervezett börzék is, ahova az ember fia, lehet nyugodtabb szívvel látogat el.

kazetta_amen

Pajor Tamás és az Ámen zenekar megismételhetetlen albuma. És csak 100 forint volt. Otthagyni olyan lett volna, mintha nem születtem volna meg, miután már megalakultam.

Guberálás

Ez már csak tényleg a lomtalanításkor oda-odakacsintgatók öröme.

De nyolcéves korom óta vágytam egy Beyblade-re. Már nem kell vágynom rá.

beyblade

A rátalálás öröme, az (apró, de) jól megkötött üzlet öröme, az önfeledt tobzódás öröme. Megengedhető örömök. Mind morálisan, mind anyagilag. Az egész csak akkor veszti el a benne rejlő potenciális boldogságfaktort, ha az utóbbi két dolog megszűnik létezni.

SOK BOLDOGSÁGOT! LEGYETEK SZERENCSÉSEK!

Extraként pedig itt egy kis galéria kollégáim kedvenc turkált ruháival, csak azért, hogy bizonyítsam nem én vagyok az egyetlen csóringer guberátor a szerkesztőségben.

photo_camera "Ruháim egy jelentős része van turkálóból, ez meg a kedvenc ingem, amit ráadásul ajándékba kaptam egy turkálóból. Hogy mi ez? Win-win-win."
- Horváth Bence -
photo_camera Uj Péter alig látszó GURU feliratú pólója is turkálós szerzemény, ráadásul a minap mesélt egy bokszolóról, aki három bála használt ruháért hagyta szétveretni magát egy benga állattal, hatalmas üzletet látva a három zsák textíliában.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.