Legközelebbi rokonainkat mészároljuk le az olcsóbb csipszek miatt

természet
2014 szeptember 06., 18:37
  • Hallott már a pálmaolajról?
  • Enni már biztosan evett, hiszen rengeteg készétel tartalmazza.
  • A pálmaolaj kitermelése miatt rengeteg erdő elpusztult, több állatfaj a kihalás szélére sodródott.
  • Például az orangután, ami genetikailag az ember legközelebbi rokona.
  • Ráadásul ez egy kifejezetten egészségtelen olajfajta.

A világ növényiolaj-kitermelésének jelenleg 35 százalékát adja a pálmaolaj, amit az olajpálmafák terméséből és gyümölcsmagjából préselnek ki, de ez az arány évről évre nő. Ez a legolcsóbban előállítható olaj, mégsem éri meg. A környezetvédő szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a károk, amiket az élelmiszeripar okoz előbb-utóbb visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófához vezetnek. Ilyen a klímaváltozás, és az erdők és a ritka állatfajok végleges kiirtása. Ha úgy megy tovább a gyártás, mint eddig, akkor az orangután 5-10 éven belül, a szumátrai tigris pedig 3 éven belül fog eltűnni a Földről.

Ha a majmok segítséget kérhetnének

link Forrás

Ebben a videóban azt mutatják be, ahogy egy mogyoróvajat reggeliző siket kislány jelnyelven kommunikál egy orangutánnal. Az orangután elmondja a kislánynak, hogy neki amiatt pusztult el az otthona, amit a lány eszik. A videó azzal zárul, hogy

"az orangutánok nem tudnak beszélni, de ha tudnának, elmondanák, hogy a hozzájuk hasonló majmok és más állatok halálának az árán készülnek a pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek".

Az ilyen környezetvédelmi kampányoknak többnyire nincs elég hatása az élelmiszereket gyártó cégekre, de akad néhány pozitív példa. Két nagy nemzetközi vállalat, a Nestlé és a Procter&Gamble már bejelentette, hogy ezentúl csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat fognak a termékeikhez feldolgozni. De sajnos ez még kevés ahhoz, hogy megakadályozzák a természeti katasztrófát, az emberrel legközelebbi rokonságban álló orangutánok kihalását. Az idő pedig egyre fogy, nemsokára akkora lesz a pusztítás, hogy azt már nem lehet visszafordítani. Felborulhat az állat- és növényvilág természetes egyensúlya.

Sajnos ön is hozzájárul az ártatlan állatok legyilkolásához

A pálmaerdők a nálunk jóval melegebb klímájú területeteken nőnek. De ne gondolja azt, hogy ez elég messze van ahhoz, hogy önt ne érintse a probléma. És nem csak azért, mert a küszöbön lévő természeti katasztrófa a bolygó teljes életvilágának a stabilitását veszélyezteti, hanem azért is, mert figyelmetlenségével ön is hozzájárulhat a pálmaolaj kitermelőinek meggazdagodásához. A pálmaolaj mindenben ott lehet. Csipszek, krémcsokoládé, kekszek, fagyik, gyorsfagyasztott termékek, vagy akár tisztító- és kozmetikai szerek is tartalmazhatják.

photo_camera Egy olajpálma ültetvény Indonéziában, középen a természetes erdő maradékával. Fotó: Flickr/glennhurowitz

Sokan azt hangoztatják, hogy megéri pálmaolajat használni, ugyanis ez a legegészségesebb olajféle. Ez azonban csak az élelmiszergyártók üzleti céljai miatt elterjedt hazugság, mondják a tudósok. Valójában a pálmaolaj pont, hogy káros hatással van az emberi szervezetre, mert több, mint 50 százalékban tartalmaz telített zsírsavakat, sőt zsírsavészter tartalma miatt nagy mennyiségben rákkeltő hatású.

Ön még tehet valamit a környezetéért és a saját egészségéért!

A cégek nem mindig jelzik egyértelműen a csomagoláson, hogy a termékük milyen növényi olajat tartalmaz.

Ha nincs minden alapanyag megfelelően jelezve, akkor inkább ne vegye meg a terméket!

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert nálunk még nagy választék van pálmaolajmentes termékekből. Így anélkül tud segíteni a környezetén, hogy le kelljen mondania bármiről, amit szeret. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy ha látja, hogy a termék tartalmaz pálmaolajat, akkor inkább hagyja ott a bolt polcán.

Talán, ha elég sokan csináljuk ezt, akkor megszűnik a természet ilyen mértékű kizsákmányolása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.