Ijesztően sötét Grönlandon a jég

katasztrófa
2014 szeptember 19., 07:16
comments 74

Sőt, amióta figyelik, még sosem volt annyira fekete a hótakaró, mint idén. Jason Box futtatja a Dark Snow nevű projektet, ezen keresztül lehet nyomon követni, hogyan alakul a hósziget elszíneződése.

Az idei sötétedésre sok (egymást nem is kizáró) magyarázat merül fel: a szokottnál ritkább hóviharok idén, a szél fújta por, mikroorganizmusok tevékenysége és erdőtüzek is vezethettek a szokottnál jóval sötétebb felszínhez.

És létezik egy jóval baljóslatúbb feltételezés is: hogy a globális felmelegedés okozta változás egy olyan új pontjára érkezett el a bolygó, amit eddig nem ismertünk.

És hogy miért ekkora baj, hogy sötétebb a jég? Hát mert a sötétebb felületek sokkal több hőt nyelnek el, mint a világosak, ezért pedig sokkal gyorsabban olvadhat a grönlandi jég. Idén tavalyihoz képest 5,6 százalékkal sötétebb a jég, ez pedig Box becslése szerint azt jelenti, hogy az eddigiekhez képest kétszer annyi energiát nyel el, mint amennyit az Egyesült Államok éves elektromosságfogyasztása.

Minden további részlet a Slate cikkében és a Dark Snow honlapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.