Rockefellerék is átállnak olajról megújulóra

Világmegmentés
2014 szeptember 23., 07:23

A Rockefeller-család neve hallatán két dolog ugrik be azonnal az embernek: cilinderes, szivaros nagykapitalisták és olajbiznisz. A vagyonát az előző előző századfordulón a Standard Oil létrehozásával megalapozó család most érdekeset lépett.

Az elkövetkező öt év során a család 850 millió dollár törzstőkéjű Rockefeller Brothers Fund nevű, humanitárius célokat szolgáló alapja eladja a fosszilis energiahordozók kitermelésében és feldolgozásában lévő érdekeltségeit, és nem másba fekteti azokat, mint megújuló energiaforrások kutatásával és felhasználásával foglalkozó vállalatokba. És nem ők az egyetlenek: Rockefellerék neve azért került bele a hírekbe, mert ők a legismertebbek abban a 650 magánszemélyből és 180 intézményből álló befektetői körben, mely összesen nagyságrendileg mintegy 50 milliárd dollárt csoportosít át szénből, olajból, gázból napba, szélbe, árapályba, meg még ki tudja, mibe.

Valerie Rockefeller Wayne (fotó: facebook)
photo_camera Valerie Rockefeller Wayne (fotó: facebook)

A döntés fő oka: az elvileg az emberiség hosszú távú érdekeit szolgáló filantróp Rockefeller-alap nem működtethet olyan cégeket, melyek egyebek mellett az emberiség CO2-emissziójának serkentésével áttételesen vagy közvetlenül humanitárius katasztrófák okozójává válnak. A bejelentést Valerie Rockefeller Wayne, az alap elnöke, a legendás John D. Rockefeller ükunokája úgy időzítette, hogy a ma kezdődő new york-i ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek legyen min gondolkodniuk az elkövetkező napokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.