Így védd meg a magánéletedet az interneten, 5 egyszerű pontban

életmód
2014 szeptember 25., 05:50
comments 113

A privacy, a magánszféra úgy, ahogy van,

halott

- írtam egy hosszú cikkben, de ha neked mégis fontos, még mindig tehetsz érte valamit. Ha érdekel az egész sztori, olvasd el, ha nem érdekel, ajánlom helyette Bede Márton sokkal hosszabb cikkét (20 gépelt oldal!) Magyarország dél-amerikanizálódásáról.

Mit tehetek, hogy megvédjem a magánszférámat az interneten?

  • Elvonulsz offline remetének. Lemondasz a digitális technikáról úgy, ahogy van – igaz, ezzel gyakorlatilag kiírod magad a civilizált társadalomból. Aki ma nem használ Google-t, az nem fér hozzá az emberiség tudáskincsének jelentős részéhez, és aki nem használ Facebookot, értékes kapcsolati tőkéről mond le. Ezzel együtt ez tűnik a legbiztonságosabb útnak.
  • Űberhekkerré képzed ki magad, mindent 2048 biten titkosítasz, kilométer hosszúságú jelszavakat használsz, és Linuxot. Csakis Linuxot. Az igazán fontos adatokat papírra írod, majd megeszed. Így is le kell mondanod egy csomó mindenről, de szerencsére Angry Birds van Linuxra.
  • A felhalmozott vagyonod egy részét biztonságtechnikára fordítod. Ezzel a digitális elit részévé válsz – ez az a képzeletbeli 1 százalék, aki meg tudja fizetni, hogy egyszer és mindenkorra békén hagyják, ahogy azt Amerika rejtőzködő osztályának sikerült elérnie.
  • Felülsz te is a vonatra, adatbrókernek állsz, és meggazdagszol belőle.
  • Elolvasod Josh Cohen londoni irodalomprofesszor és pszichológus könyvét arról, hogy miért fontos a privacy:

“A magánszféra, pontosan azért, mert biztosítja, hogy soha senki nem ismer bennünket teljesen, még önmagunk sem, menedéket nyújt a képzelet szabadságának, a kíváncsiságnak és az önreflexiónak. Azzal, hogy privát önmagunkat védjük, a kreatív és értelmes élet lehetőségét védelmezzük.“

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.