Jöhetnek az átlátszó, akár színes napelemek!

Egyéb
2014 október 01., 06:44

Bár még a régóta tömeggyártásban lévő, világszerte irdatlan tempóban terjedő szilícium-alapú napelemekkel kapcsolatban is számos irracionális kétely él a zemberekben, az energetikai szektor háttéripara nagy erőkkel fejleszti a következő generációs, ún. szerves napelemeket. És nem csak a Távol-Keleten ám, most például épp egy drezdai cég, a Heliatek kapott egy szolid 18 millió eurós (több mint félmilliárd forint) fejlesztési támogatást az új technológiában érdekelt ipari és pénzügyi szektortól. Olyan nevenincs cégek hisznek a szerves napelemekben, mint az ipari óriásnak számító német Bosch és BASF vagy a pénzügyi befektető Wellington. (Egyébként a kutatóvállalatok közül eddig 12%-kal a Heliatek tartja a szerves napelem-cella hatásfok-rekordját.)

Szerves napelemek
photo_camera Szerves napelemek

Az új napelem-generáció, melyben szerves anyagok alakítják elektromos árammá a napfényt, a fogyasztók számára elsősorban könnyű, akár átlátszó, ráadásul jópofa, számos színárnyalatban elkészíthető napelem-fóliaként jelenik majd meg a piacon. Ha minden jól megy, az OSC (Organic Solar Cell, szerves napelem) olcsó is lesz, tehát relatíve alacsony hatásfoka ellenére olyan, a Nap járásához képest nem feltétlenül optimális szögben álló falakat, oszlopokokat, ablakokokat is be lehet borítani vele,, amik eddig szóba sem jöhettek energiatermelő felületként az építészetben.

Mivel egy ilyen napelem-fólia üvegfelületekre is felvihető az átlátszóság részleges megtartásával, de formára is hajlítható, könnyű és vékony, egészen új alkalmazási területek nyílnak meg a napenergiás áramtermelés számára. Jöhet a mobiltöltős dzseki, az öntöltő tablet-tok, meg ki tudja még, mik. Ez a tanulmányautó (a BASF műve) azt demonstrálja, hogy a szerves napelemek és ellenkezői, a szerves LED-fényforrások milyen sok helyre építhetők be egy kocsin, akár dizájncélokat is szolgálva:

A BASF tanulmányautója szerves LED-ekkel és napelemekkel
photo_camera A BASF tanulmányautója szerves LED-ekkel és napelemekkel, a 2012-es Genfi Autószalonon találkoztam vele

A Heliatek befektetői 2006 óta 40 millió eurót áldoztak a projektre - az egy nagyságrenddel nagyobb új tőke azt jelzi, hogy a szerves napelem nem marad meg a laboratóriumi kísérletezés szintjén, hanem tényleg fogyasztói termék lehet belőle. A német cég 2016-ra ígéri, hogy kereskedelmi forgalomba vihető, nagyipari körülmények között gyártható terméket készít az ígéretes új technológiával.

Bónusztrekk haladóknak: az alábbi videón a BASF szimpatikus, az angolt kedves német akcentussal beszélő szakállas bácsija magyarázza el a szerves napelemek működését:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.