A magyar lányok négyötöde megkapja idén a HPV-oltást

egészség
2014 október 02., 11:20

A méhnyakrák elleni vakcinát térítésmentesen biztosítja az állam idén szeptembertől. A szülőknek a hónap közepéig kellett nyilatkozniuk, igénylik-e a védőoltást.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint több olyan járás is akadt, ahonnan a nyilatkozatok 100 százaléka visszaérkezett, és nincs olyan megye, ahol az igénylések aránya 70 százalék alatt maradt volna. Az országos átlag 82,6 százalék, ami azt jelenti, hogy a 46 ezer 12 éves lányból 38 ezren megkapják az oltást. Az elsőt még idén ősszel, a másodikat 2015 áprilisában.

Ezzel az átoltottsági aránnyal Magyarország a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet. Korábban már megírtuk, a méhnyakrák jelenleg Magyarországon a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, és az előfordulása jócskán meghaladja az európai uniós átlagot: háromszor annyi nő hal meg méhnyakrák miatt hazánkban, mint más európai országokban.

Érdemes tudni, hogy a védőoltást azok is megkaphatják, akik az idei oltási programból kimaradnak, de csak háziorvosi receptre és pénzért, illetve több önkormányzat továbbra is biztosít ingyenes vakcinát a koruk miatt az iskolai kampányoltásból kimaradó lányok számára.

Magáról az oltásról ezt írja az ÁNTSZ:

"A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.