Szabadon engedtek egy ártatlanul halálra ítélt amerikait

külföld
2014 október 08., 17:41
comments 129

Ártatlanul ült kilenc évet egy texasi börtönben, ebből négyet a siralomházban a szerdán szabadon engedett Manuel Velez. A most 49 éves egykori építőmunkást még 2005-ben tartóztatták le, három évvel később pedig halálra ítélték egy gondjaira bízott kisgyerek meggyilkolásáért.

photo_camera Cameron County sheriff's department

Annak az évnek az októberében Velez maga hívta ki a mentőket, mert észrevette, hogy barátnője gyereke nem lélegzik. A 11 hónapos csecsemőt kórházba szállították, ám két nappal később meghalt. Először mind Velezt, mind a gyerek anyját, Alicia Morenót gyilkossággal gyanúsították, azonban az anya bűnösnek vallotta magát egy kisebb vétségben, a gyerek fejének megütésében, és ezért csak egy 10 éves börtönbüntetést kapott. Valójában pedig 2010-ben szabadon engedték, és deportálták Mexikóba.

Moreno az enyhe ítéletért cserébe Velezre vallott a bíróságon, annak ellenére is, hogy a rendőröknek még azt mondta, a férfi nem ért a gyerekhez. Velezt így annak ellenére halálra ítélték, hogy egy szakértői vélemény kimondta, a gyerek halálát okozó vérrög még azelőtt alakult ki, hogy Velez egyáltalán odaköltözött volna Morenóhóz.

A kezdetektől fogva gyenge lábakon álló ítélet megsemmisítéséért több jogvédő is küzdött. Végül az American Civil Liberties Union (ACLU) elérte, hogy megváltoztassák azt, Velezt pedig szabadon engedjék. Priusza így is megmaradt, mert Texas állam az egyértelmű ellentétes bizonyítékok ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy a férfinek köze lehetett a gyerek halálához. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.