Túl a trollkodáson

feminizmus
2014 október 16., 07:09
comments 146

Anita Sarkeesian az egyik legismertebb vlogger, videojátékok és a popkultúra elemzésével foglalkozik a Youtube-on, feminista nézőpontból. Kritikusként sokszor sérelmezi a női karakterek klisészerű megjelenítését, és a videojátékok készítőit savazva. Olyan sokan kíváncsiak rá, hogy a Kickstarteren majdnem 160 ezer dollárt gyűjtött össze arra, hogy ebben a témában filmsorozatot is készítsen.

Ez a sorozat számunkra teljesen érthetetlen módon őrülten felzaklatott egy csomó embert.

Rögtön az egyik első videójára ötezer zaklató kommentet kapott a Twitteren. Később az ő fizikai bántalmazásáról készült videojáték.

A neten nem annyira szokatlan, hogy kikezdik a véleményüket felvállaló nőket, csak az ekézés mértéke különböző.

A netes zaklatásnál a skála a durvább trollkodásnál indul, és a pofozástól, veréstől a nemi erőszakon át a gyilkosságig bezárólag elég színes.

A névtelenség előhozza az agressziót, és a feminista tartalmak sokak szemében különösen alkalmasnak tűnnek a hasonló erőszakos indulatok kiélésére.

Nagy-Britanniában az a gyakorlat, hogy megkeresik és leültetik a nemi erőszakkal fenyegetőzőket, az USA-ban viszont az ilyesmi általában nem nagyon érdekli a hatóságokat.

Anita Sarkeesian zaklatása idővel csúnyán elfajult. A fiatal nő augusztus végén már olyan súlyos fenyegetéseket kapott, hogy el kellett költöznie a korábbi lakhelyéről. Ráadásul nemcsak őt, de a családtagjait is a célkeresztjükbe vették a netes zaklatók (vagy beteges bűnözők).

Szeptemberben egy konferencia (gamereknek: GDC) szervezői kaptak olyan üzeneteket, hogy ha díjazzák a vloggert, bombát robbantanak a díjátadón.

A rendőrség erre a fenyegetésre gyorsan reagált. Átvizsgálták az esemény helyszínét, de bombát nem találtak. A szervezők a fenyegetést a nyilvánosság elől eltitkolták, és a rendezvény végül zavartalanul zajlott le.

Következő akciójukkal a zaklatók megakadályozták Sarkeesian Utahi Állami Egyetemen tervezett előadássorozatát.

„Ez lesz Amerika legvéresebb iskolai lövöldözése” - üzente egy állítólagos hallgató az intézménynek, és azzal indokolta terveit, hogy a feministák (így!) romba döntötték az életét, és mindenben tévednek, ezért a hallgatóság védelme érdekében gondolta helyes megoldásnak a vérengzést. Vagy legalábbis az azzal való fenyegetőzést.

Az egyre durvább fenyegetések ellenére úgy tűnik, a hatóságok eléggé érdektelenek.

Habár az FBI Cyber Task Force nevű alegysége a CDC bombafenyegetése óta nyomoz, de Utahban a helyi erők például kerek perec visszautasították az iskolai vérengzéses fenyegetés miatt a detektorok felállítását. Arra hivatkoztak, hogy az államban a fegyverviselési jogot elég tágan értelmezik a törvények, ezért nem lehet az előadásokra belépéskor fémdetektorral átvizsgálni a vendégeket. Sarkeesian lefújta a rendezvényt.

Vajon a hatóságok azt próbálgatják, meddig mennek el ezek az elmebetegek, vagy úgy gondolják, a médiasztár lány béreljen csak fel testőröket, ha nyilvánosan vállalja a véleményét? Ki tudja.

Mi csak remélni tudjuk, hogy az események sorozata nem torkollik tragédiába.

Anita Sarkeesian megüzente a zaklatóinak, nem fog megfutamodni.

Azt mondja, biztosan nem ő az első nő, aki efféle zaklatást szenved el, és sajnos nem is ő lesz az utolsó, de nem lehet és nem szabad azt mondani, hát igen, ilyen a Youtube, vagy hogy ez normális az interneten.

Az, hogy internet szadisták és szociopaták játszótere, nem titok, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell ezzel foglalkozni, jó ez így.

Ezeknek a komoly zaklatásoknak, nemi erőszakkal fenyegetéseknek, és rágalmazásoknak az online felületeken mindig az a célja, hogy megfélemlítsék és elhallgattassák a címzettet.

A zaklatóinak Sarkeesian ezért azt üzeni: támadói nem érik el a céljukat, őt nem fogják megfélemlíteni és folytatja, amit elkezdett.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.