Egymás megismeréséről és az egyenlő lehetőségekről szól a fogyatékkal élők által szervezett Critical Mass

életmód
2014 október 17., 10:01
comments 36
  • Nagyon fontos tüntetés lesz vasárnap délután Budapesten. 
  • A fogyatékkal élők társadalmi megítélésének változásáért és a társadalmi beilleszkedést elősegítő törvényi változásokért fognak vonulni a RehabCritical Mass résztvevői. 
  • A rendezvény kitalálójával, Kiss Csabával, és Surányi Judittal az esemény főszervezőjével beszélgettünk. 

"Segíteni szeretnék a társadalomnak, a hétköznapi embereknek megérteni, átérezni, hogy mi is, akik fogyatékkal élünk, szerves részei vagyunk a társadalomnak és bizonyos mértékig belső igény legyen, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol az „erősebb” figyel a „gyengébbre”. Ahol elsősorban az ember az érték, és nem az ember hasznossága. Úgy érzem, hogy olyan időket élünk, amikor erre szükséges felhívni a figyelmet."

- fogalmaz a rendezvényt beharangozó üzenet, amit Kiss Csaba írt. Ő maga is érintett, születésekor agyvérzést kapott, életét mozgássérültként éli, de sikerült elkerülnie azokat a helyzeteket, melyek a Magyarországon fogyatékkal élők többségét sújtják. A Pethő Intézetben járt általános iskolába, utána egy hagyományos gimnáziumba került, majd diplomát szerzett teológiából, most pedig az informatikusi diplomáért tanul.

A fogyatékkal élők többségének viszont nincsen esélye hasonló életpályára. Éppen emiatt is szervezik meg a vasárnapi vonulást.

Azt szeretnénk, hogy fogyatékkal élők is ugyanolyan jogokkal és ugyanakkora esélyekkel indulhassanak el az életben.

- fogalmaz Kiss, aki elmondta azt is, hogy a jogok kiterjesztésének számos területe van: változásra lenne szükség az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás és a szociális jogok területén is.

Kiss Csaba videóüzenete:

Tüntetésükre készült kiáltványukat szakemberekkel lektoráltatták, az abban szereplő pontok pedig ezekre a problémákra reflektálnak.

Kiss szerint nem várnak többet az államtól, csak azoknak az alapfeltételeknek a biztosítását, amikkel egyenlő esélyekkel indulhatnak el a fogyatékkal élők az életben.

Példaként a futópálya hasonlatát említi, és hogy ott sem egy rajtvonalhoz állnak fel a versenyzők, hanem a vonalakat elcsúsztatva festik fel, hogy mindenkinek ugyanannyi métert kelljen megtennie. Ezt az elvet akarják érvényesíteni.

Ehhez pedig változtatásokra van szükség, méghozzá számos területen.

  • Oktatás

A fogyatékkal élők integrációjának legfontosabb terepe az iskola, ehhez azonban inkluzív oktatásra lenne szükség. Ezt viszont több minden is akadályozza. Kiss elmondása szerint a problémák ott kezdődnek, hogy a fogyatékkal élő gyerekeknek el kell jutniuk az iskolákba. Ez pedig sokszor nagyon nagy terhet ró a szülőkre, főleg a vidéki településeken, ahonnan sokszor nagyobb városokba kéne hordani a gyerekeket.

A másik komoly probléma, hogy a tanárok nincsenek felkészítve arra, hogy hogyan kezeljenek egy ilyen helyzetet.

Képzeljünk el egy tanárt, aki harminc éve tanít egészséges gyerekeket, és egyszer csak szembekerül egy fogyatékkal élő gyerekkel. Természetes, hogy nem tud megbirkózni a feladattal.

- mondja Kiss, aki szerint olyan rehabilitációs rendszerre lenne szükség, ami képes a gyereket és a környezetét is felkészíteni az életre. És bár az elmúlt évtizedben történtek pozitív változások Magyarországon, de annak a családnak a helyzete, ahova fogyatékkal élő gyerek születik, még mindig nagyon nehéz. Anyagilag, lelkileg és fizikailag is meg vannak terhelve, pedig nem lenne szükségszerű, hogy ez így legyen. Csak ehhez egy jól működő ellátórendszer kéne.

  • Ellátórendszer

A mostani intézményrendszer a hatvanas-hetvenes években alakult ki, és nem volt elsődleges szempont a fogyatékkal élők érdeke. Ezeket a mamutintézményeket jellemezően elmaradott térségekbe rakták, ahol amúgy sem volt munkahely, nem volt valódi lehetőség az integrációra.

Kiss elmondása szerint nagyon sok, hozzá hasonló helyzetben lévő ember él ilyen intézményekben, mert ők nem tudják az érdekeiket érvényesíteni. Ezeken a világtól elzárt, ingerszegény helyeken pedig csak leépülni lehet.

Ezeken a helyeken olyan alapvető kérdések merülnek fel, mint hogy mindennap kiveszik-e egyáltalán az embereket az ágyból.

- mondja Kiss, aki ismer olyan 25 éves férfit, akit karácsony este hétkor bepelenkáztak, majd beraktak az ágyába, és másnap reggelig otthagyták. Pedig értelmes, életerős ember, de számára ennyi volt a karácsony.

Komoly probléma még, hogy előszeretettel alkalmaznak az ápolók nyugtatókat. Papíron minden adagolás orvosilag alátámasztott, de közös táborokban derült ki, hogy az érintettek akkora adagokat kapnak, ami lovaknak is sok lett volna,

Amikor nem kapják, hamar elkezdenek élni, elkezdenek nevetni

- mondja Kiss, aki hangsúlyozza, hogy nem arról van szó, hogy ezekben az intézményekben gonosz emberek dolgoznának. Az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, a létszámhiány, a rengeteg munka kényszeríti erre ezeket az alkalmazottakat, Kiss szerint képtelenség tartósan lelkiismeretesen végezni ezt a feladatot ilyen munkakörülmények között.

  • Akadálymentesítés

Magyarországnak tizenöt éve tartó kötelezettsége az EU felé a közintézmények és közterek akadálymentesítése, mégsem történt érdemi előrelépés. A vasárnapi vonulás rövid útvonalán is mintegy harminc olyan helyet találtak a szervezők, amit nem lehet megközelíteni kerekesszékkel. Pedig Budapest belvárosáról van szó.

Akad azért pozitív példa is, Kiss felidézett egy esetet, amikor egy öltönyüzletbe ment el. Az első két alkalommal, amikor ott járt, az alkalmazottak segítettek beemelni a kerekesszékét a magas lépcsőfokon, ami az üzlethez vezetett. Harmadik látogatásakor pedig hozták a vasrámpát, amit azóta csináltattak.

Nem csak buli

A vasárnapi vonulás koncertekkel és rövid, személyes beszédekkel ér véget az Erzsébet téren. A rendezvénynek kettős célja van: meg szeretnék mutatni, hogy sok különféle ember eltölthet egymással egy kellemes délutánt. De önmagában csak ezért nem vágtak volna bele a rengeteg munkával járó szervezésbe.

A vonulás után követeléseket is megfogalmaznak, és egy kiáltványt is útjára indítanak. Ragaszkodnak ahhoz, hogy belátható időn belül érdemi változások történjenek, ha pedig ezek elmaradnának, tavasszal újabb akcióba fognak.

A vonulásról

A rendezvény október 19-én, vasárnap délután háromkor indul az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alkotmány utcai épülete elől, innen a Deák tér felé vonulva mennek át a résztvevők az Erzsébet térre. A vonulást UStream-en élőben lehet ugyan követni, de ennél sokkal jobban megéri el is menni rá. Az esemény Facebook-oldala itt található.

Kapa és Pepe részvételre buzdító filmje:

(A címlapkép Párizsban készült, ALAIN JOCARD / AFP fényképe.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.